2min

In Europa is met druk aan het praten over nieuwe Europese of landelijke wetgeving welke het internet verder moet reguleren. Overheden willen meer controle uitvoeren op het internet en proberen nu wetten te bedenken hoe ze dit het beste kunnen doen. Het wordt langzaam duidelijk dat niet alle Europarlementariërs de werking van het internet begrijpen.

De Franse president Sarkozy is bijvoorbeeld voorstander van een Europese versie van de Franse ’three strikes out’ wet. Als je daar drie keer wordt gepakt voor het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt je internetverbinding afgesloten.

Volgens Sarkozy moet de creativiteit van het internet worden bevordert maar moeten de Europese wetgeving omtrent de regulering van het internet wel overal ongeveer gelijk zijn, anders is er geen sprake meer van een vrije markt.

Nederland en Frankrijk diende eerder al een voorstel in om internetcensuur binnen Europa te voorkomen, dit voorstel wordt later nog besproken binnen de EU. Al willen de Franse daar graag de ’three strikes out’ wet aan toevoegen, Nederlandse politici zijn hier echter op tegen.

Ook hebben diverse Europese politici inmiddels aangegeven dat de auteurswet beter moet worden nageleefd binnen Europa en willen hier dan ook harder tegen gaan optreden. Stichting Brein wordt hier meerdere malen aangehaald als goed voorbeeld. Dit terwijl Stichting Brein wordt gefinancierd door de film en muziekindustrie.

D66 heeft laten weten hier niets in te zien. "Hiermee geeft de Commissie blijk van een gebrek aan visie. Het eeuwenoude auteursrecht is toe aan een vernieuwing, niet de moderne technologie. Dit is de wereld op zijn kop."

Andere Europese politici zien hier een rol weggelegd voor de internetproviders, zij zouden beter moeten monitoren welke klanten zich bezig houden met illegale activiteiten en zouden dit moeten bestraffen. Hiermee zouden providers veranderen in een soort internetpolitie.

Als je alle punten naast elkaar legt dan wordt het snel duidelijk dat eigenlijk alle landen het er over eens zijn dat meer controle over het internet gewenst is. Alleen heeft vrijwel elk land of misschien wel elke partij een andere visie over hoe dit moet gebeuren, niemand heeft echt een goede oplossing voor handen. Het lijkt er dan ook op dat ze in Europa nog wel even bezig zijn voordat er iets concreets uit komt en de wetgeving zal worden aangepast.