1 min

.NET 5.0 is over twee maanden klaar voor release, waarmee ook steeds meer duidelijk wordt over wat ontwikkelaars kunnen verwachten.

De nieuwe release moet de cross-platform opvolger worden van het ontwikkelplatform .NET Framework. .NET 5 is gebaseerd op de .NET Code van het Framework en volgt de “one .NET vision” van Microsoft.

Microsoft wil gebruikers voorzien van een uniforme set mogelijkheden en API’s voor cross-platform mobiele apps, Windows desktop-apps, console-apps, websites en clouddiensten.

Om dit te bereiken heeft het .NET-team gewerkt aan het verbeteren van de structuur van het platform en ARM64-ondersteuning. Dit leidt tot kleinere binaries en een betere throughput. De prestaties zijn ook toegenomen en de .NET libraries zijn verbeterd.

De nieuwe RC heeft ook single-file apps en een uniek Half type (een binary floating-point nummer dat slechts 16 bits in beslag neemt).

C# en F#

Om meerdere ontwikkelaarsgroepen te ondersteunen, heeft Microsoft de nieuwe versie van C# en F# opgenomen. Nieuwe F#-functies omvatten zaken als open type declaratie en string interpolation. C# 9-ontwikkelaars hebben een immutable data type, wat onder andere helpt bij het opslaan van een kleine hoeveelheden data en Records.