2min

Tags in dit artikel

, ,

Firefox Mobile, de mobiele versie van Firefox, zal voorlopig niet voor Googles Android-platform verschijnen. Een iPhone-versie van de browser is helemaal uitgesloten vanwege de strenge regelgeving van Apple.

Mozilla werkt al geruime tijd aan een mobiele versie van de populairste browser op het internet. Onder de codenaam Fennec heeft Mozilla afgelopen week de eerste alpha-versie van de mobiele browser de deur uitgedaan. Inmiddels werkt het team alweer aan een tweede alpha-versie die voor volgende maand gepland staat. Een bèta-versie moet nog dit jaar uitkomen en de uiteindelijke versie zal ergens in 2009 zijn opwachting maken.

Mobiel browsen wordt voor Mozilla steeds belangrijker. Mozilla-ontwikkelaar Christian Sejersen gaat in een interview met Sillicon Republic in op mobiel browsen en toekomstige versies voor verschillende smartphones. Volgens Mozilla bestaat er niet zoiets als een mobiel web. "Er is slechts één web en we willen gebruikers hiertoe toegang verlenen middels Firefox waar de pagina er op een mobiele telefoon exact hetzelfde uitziet met dezelfde technologieën."

Mozilla wil de mobiele browser naar verschillende platformen brengen, maar loopt tegen beperkingen aan waardoor dit bemoeilijkt wordt. Volgens Sejersen is een iPhone-versie van de browser geheel uitgesloten, omdat de regels die Apple hanteert Mozilla belet om een browser te maken. Een van deze regels is bijvoorbeeld dat applicaties geen functionaliteiten van bestaande iPhone-applicaties mogen overnemen.

Een andere reden waarom een iPhone-versie van de browser niet tot stand kan komen is, dat applicaties geen processen op de achtergrond mogen uitvoeren, hetgeen een browser juist wel doet. Dit zorgt er volgens Sejersen voor dat het onmogelijk is om Firefox Mobile voor de iPhone uit te brengen. Deze regels zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat Adobe geen Flash-plugin voor de iPhone kan uitbrengen.

Sejersen geeft aan dat ook een versie voor Googles Android-platform voorlopig niet gepland staat. "Mozilla doet niets op dit moment of in de nabije toekomst", aldus Sejersen. Dit is enigszins opmerkelijk omdat het Android-platform, in tegenstelling tot het iPhone-platform, juist volledig open is en Mozilla geen rekening hoeft te houden met eventuele restricties. Waarom Mozilla voorlopig geen Android-versie gepland heeft blijft onduidelijk, mogelijk is Mozilla van mening dat het opensource-besturingssysteem nog niet lang genoeg op de markt is.

Volgens Sejersen richt Mozilla momenteel zijn pijlen op de N810 van Nokia dat een groot touchscreen heeft en waarvan het besturingssysteem gebaseerd is op Linux. Omdat het in volledige toegang tot het besturingssysteem en verschillende API’s voorziet is het voor Mozilla interessant. Uiteindelijk komt Firefox Mobile ook beschikbaar voor de touch- en standaardvarianten van Windows Mobile en ook een versie voor het Symbian-OS ligt volgens Sejersen voor de hand.