2min

Mozilla heeft de nieuwe mobiele versie van Firefox 4 uitgebracht voor het Android besturingssysteem. Deze versie werkt op alle Android toestellen die Android 2.0 of hoger draaien. Volgens Mozilla moet je deze browser installeren omdat die 3x sneller is dan de mobiele Chrome browser van Google.

De mobiele versie van Firefox 4 is nu te downloaden in de Android market. Voor mensen met een Nokia N900 kan een speciale versie worden gedownload op de website van Mozilla. Volgens Mozilla is de belangrijkste reden om Firefox 4 op je Android-toestel te installeren de snelheid, de browser is door zijn geavanceerde javascript engine maar liefst 3x sneller dan de huidige mobiele Chrome browser.

Ook zitten er verschillende functies is om de gebruikersvriendelijkheid van het mobiele browsen te verbeteren. Zo kan je met een veeg over het scherm naar links alle openstaande tabbladen snel bekijken en met een veeg naar rechts kan je een pagina toevoegen aan je favorieten. Ook kunnen de favorieten worden gesynchroniseerd zodat je deze gelijk kan houden aan je favorieten op je desktop computer of laptop. Naast favorieten kunnen ook gebruikersnamen, wachtwoorden en surfgeschiedenis worden gesynchroniseerd.

Het enige wat Firefox Mobile op dit moment nog niet ondersteunt is Flash. Verwacht wordt dat Adobe binnenkort een plugin zal uitbrengen om dit alsnog mogelijk te maken. Ook kunnen ontwikkelaars extenties maken voor de mobiele browser, gebaseerd op html5.

Mozilla doet met deze browser een goede poging om ook marktaandeel te vergaren op de mobiele browser markt, op dit moment lijken ze in elk geval een stap voor te lopen op de concurrentie. De vraag is alleen hoelang het antwoord van Google uit zal blijven.