1 min

Tags in dit artikel

, ,

Bijna 3000 inwoners van België zijn het afgelopen jaar opgelicht via internet. Samen hebben ze voor ongeveer dertien miljoen euro schade geleden. Dit is bekend gemaakt door Luc Beirens, het hoofd van de Federal Computercrime Unit (FCCU).

Gemiddeld gaat het dus om ongeveer 4472 euro, al is de schade in 31 procent van de gevallen lager dan 500 euro. Hierdoor wordt er weinig actie op ondernomen.

"De sporen wijzen vaak naar verschillende landen", zegt Beirens. "De dader zit in Engeland, de aangeboden goederen in Duitsland, de betaling moet naar Frankrijk. Dat verdeeld spoor zorgt er zo voor dat de kost van het recupereren vaak hoger is dan de waarde van het verlies."

De fraude kan uit verschillende vormen bestaan. Van buitengewone koopjes op het internet tot Russische of Aziatische vrouwen die geld vragen voor een paspoort. "Het maakt niet uit wat ze beloven, de basis is dat er geld moet worden overgeschreven", aldus Beirens.

Ook links naar winnende loten in een loterij zijn populair. "Ik heb ooit een Amerikaan aan de lijn gehad die me zei dat hij op het punt stond om met het vliegtuig naar Brussel te komen om zijn miljoen ‘eurodollars’ af te halen", vertelt Beirens.