1 min

Het meldpunt voor internetoplichting heeft bekendgemaakt dat het afgelopen jaar 30.000 consumenten een melding hebben gemaakt van internetoplichting, naar aanleiding van het (mislukt) handelen via internet.

Het meldpunt waarbij wordt samengewerkt tussen politie, het Openbaar Ministerie en Marktplaats is sinds vorig jaar actief. Onder de 30.000 meldingen van internetoplichting hebben er 50 grote onderzoeken plaatsgevonden. Hierbij zijn tal van bankrekeningnummers opgevraagd bij banken om zodoende bewijs te verzamelen tegen de verdachte personen. In een aantal onderzoeken heeft dit geleid tot een daadwerkelijke aanhouding. Zo werd er dit jaar een 32-jarige Nederlandse man opgepakt in Brussel die werd verdacht van het oplichten van honderden mensen. Een andere opgepakte verdachte was de 34-jarige Ijmuidenaar die 220 kopers heeft gedupeerd en zelf bijna 18.000 euro opstreek.

Het meldpunt raadt kopers op marktplaats aan om gebruik te maken van de ‘checkfunctie’, hiermee kan de consument de betrouwbaarheid van de verkoper controleren. Jaarlijks wordt er door particulieren aan ruim 10 miljard euro verhandeld op het internet.