2min

Tags in dit artikel

,

Een onderzoek van Fraudehelpdesk en Infact heeft uitgewezen dat Nederlanders in de afgelopen twee jaar gezamenlijk voor 5 miljard euro zijn opgelicht. Er zouden meer dan een miljoen internetgebruikers slachtoffer van oplichting zijn geweest.

Fraudehelpdesk is het nationale meldpunt voor meldingen over fraude. Het onderzoek van Infact is gedaan aan de hand van 1000 respondenten van 18 jaar of ouder, waarbij 9 procent meldde opgelicht te zijn via het internet. Onder de slachtoffers zitten bovengemiddeld veel mensen van 30 of 40 jaar oud.

Van deze mensen ging het in 70 procent van de gevallen om een bedrag van maximaal 500 euro en bleef de schade nog relatief beperkt. Bij 7 procent van de opgelichte mensen betrof het een bedrag van meer dan 10.000 euro. Met een totale opbrengst van 5,3 miljard dollar bedroeg het gemiddelde 4900 euro per slachtoffer.

Mensen die voor een klein bedrag worden opgelicht denken vaak een product te kopen, maar zien dit nooit arriveren. Bij de hoge bedragen is veelvuldig sprake van oplichting via datingsites, waarbij de date aangeeft het geld nodig te hebben voor bijvoorbeeld een vliegticket of ziekenhuisopname. De hoge bedragen worden het vaakst ontfutseld bij mensen van 50 jaar of ouder, die denken dat ze de liefde van hun leven ontmoet hebben.

Van de mensen die getroffen werden door een oplichter deed 47 procent aangifte bij de politie. Bij de hoge bedragen deinzen mensen er vaak van terug vanwege schaamte, zo meldt Fraudehelpdesk. Bij bedragen onder de 500 euro vinden gedupeerden het juist weer niet de moeite waard om aangifte te doen.