2min

BlackFin Capital Partners maakt een investeringsfonds van 350 miljoen euro bekend. Het geld is bestemd Europese fintechbedrijven. Nederlandse organisaties komen in aanmerking.

BlackFin is een privaat investeringsbedrijf. Private investeringsbedrijven halen geld op in het bedrijfsleven en investeren in organisaties met potentieel. BlackFin beheert een vermogen van 2,4 miljard euro. Daarmee is BlackFin een van de grootste private investeringsbedrijven van Europa.

De meest recente investeringsronde is interessant voor Nederlandse organisaties. BlackFin haalde 350 miljoen euro op in een fonds voor Europese fintechbedrijven. Het geld is bestemd voor snelle groeiers op de zakelijke markt. Eerder investeerde BlackFin in Friss, een Utrechts bedrijf met software voor fraudepreventie. In 2021 nam BlackFin Blauwtrust Groep over, het moederbedrijf van Hypotheker.

De rol van private equity

De meeste bedrijven kunnen niet zonder groeigeld. Het opschalen van een technologiebedrijf is bijzonder duur. Vaak moet een startup of scaleup naar het buitenland uitbreiden om door te groeien. De markt van een enkel land is gewoonweg te klein. De salarissen van nieuwe salesmedewerkers en developers lopen hoog op.

Investeringen zijn een oplossing, maar het is lastig om met de beslissers van grote fondsen aan tafel te komen. Vandaar hebben de meeste Europese lidstaten een rijksdienst voor ondernemers, waaronder het Nederlandse RVO. Zij ontvangen geld van de overheid en verdelen subsidies onder bedrijven.

Private investeringsbedrijven hebben een vergelijkbare rol, maar de bron van het geld verschilt. Een bedrijf als BlackFin praat niet met overheden, maar met organisaties. Kleine en grote bedrijven investeren in BlackFin, waarna BlackFin het geld onder veelbelovende bedrijven verdeeld. Het idee is dat de zij doorgroeien, waardoor de aanvankelijke investeerders winst maken.

Exclusief

BlackFin is erg kritisch. Investeert BlackFin in bedrijven die niets terugverdienen, dan verliezen investeerders vertrouwen in het fonds. Zonder vertrouwen is BlackFin niets waard. Vandaar blijft het lastig om met BlackFin aan tafel te komen. Alleen de meest veelbelovende bedrijven komen in aanmerking.

Tip: Versleuteling wint op de Cyber Investor Days