2min

De investeringen in Nederlandse techbedrijven zijn in 2022 afgenomen. In totaal werd ongeveer 2,7 miljard euro in Nederlandse techbedrijven geïnvesteerd. Grote deals bleven uit.

Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van schattingen van dataverzamelaars CB Insights en Dealroom. Volgens de krant liepen de investeringen in de Nederlandse techsector in 2022 met ruim de helft terug. In totaal, zo geeft CB Insights, aan werd het afgelopen jaar in deze sector 2,7 miljard euro geïnvesteerd. Dealroom schatte dit bedrag op basis van andere definities hoger in, maar liet ook dezelfde daling zien. Wel geeft de krant aan dat door de verschillende rekenmethoden de cijfers nog kunnen veranderen.

Een genoemde reden voor de tegenvallende investeringen in de Nederlandse techsector is onder andere de hogere rente. De renteverhogingen leidden ook tot lagere waarderingen van techbedrijven, waardoor investeerders voorzichtiger werden.

Weinig grote deals

Een andere trend die de onderzoekers waarnamen, was dat investeerders minder grote deals in 2022 sloten. In 2021 was het nog zeer makkelijk durfkapitaal op te halen, waardoor het in Nederland mogelijk was meer deals van 100 miljoen euro of meer uit te voeren. In totaal werd toen een bedrag van 3,7 miljard euro geïnvesteerd in grote deals. Denk bijvoorbeeld aan de investeringsdeals in betaalsysteemleverancier Mollie van 660 miljoen euro en in online supermarkt Picnic van 600 miljoen euro.

Het afgelopen jaar werd maximaal ongeveer 921 miljoen euro geïnvesteerd in grote rondes. De grootste investering, 320 miljoen euro, was die in het klimaattechnologiebedrijf Perpetual Next.

Meer investeringen in kleinere techbedrijven

De afwezigheid van grote deals, was wel weer gunstig voor investeringen in kleine Nederlandse techbedrijven of startups, zo geven de financiële experts aan. In het afgelopen jaar werd in totaal 276 miljoen euro in startende Nederlandse techbedrijven gepompt. In 2021 was dat nog 230 miljoen euro. Ten opzichte van 2020 zijn de investeringen in 2022 zelfs verdubbeld.

Cijfers vierde kwartaal

Naast de bevindingen op jaarbasis, gaven beide experts ook de resultaten over het vierde en laatste kwartaal van 2022. In dit kwartaal werd ongeveer tussen de 550 en 650 miljoen aan durfkapitaal in Nederlandse techbedrijven geïnvesteerd. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2022, 400 miljoen, was dat een vooruitgang. In vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder was dit weer een daling.

De grootste deal in het laatste kwartaal van 2022 was die van hotelreserveringsspecialist Mews, met 174 miljoen euro. Andere interessante deals waren die van online supermarkt Crisp (75 miljoen euro) en e-commercebedrijf Dwarfs (30 miljoen euro).

Tip: ‘ESG-ambities Nederlandse mkb’ers beperkt door data-uitdagingen’