1 min

Het relatief onbekende Amerikaanse bedrijf Cygnus Systems heeft deze week een zaak aangespannen tegen Google, Microsoft en Apple, omdat deze partijen oneigenlijk gebruik zouden maken van een patent van Cygnus Systems voor het weergeven van thumbnails van documenten en afbeeldingen.

Uit de dagvaarding blijkt dat het zou gaan om Googles Chrome, Microsofts Vista en Internet Explorer 8 en Apples iPhone, Safari en Mac OS X. Apple zou de technologie, waar Cygnus Systems patent op heeft, gebruiken in haar Finder- en Cover Flow-applicaties.

Het patent dat Cygnus in handen zou hebben beschrijft volgens het bedrijf methoden en systemen voor het openen van een of meerdere computerbestanden via een grafisch icoon, waarbij het icoon voorzien is van een afbeelding die bestaat uit een selectie van een of meerdere computerbestanden.

Het patent in kwestie werd in maart 2008 toegekend aan Cygnus Systems, maar het bedrijf diende de aanvraag al in 2001 in als verlenging van een aanvraag in 1998. Het bedrijf eist bij de rechtbank een schadevergoeding en uitspraak van de rechter die ervoor zorgt dat de aangeklaagde bedrijven niet langer inbreuk mogen maken op het bewuste patent. Het lijkt er verder op dat Cygnus Systems van plan is nog een aantal bedrijven aan te klagen.