3min

Tags in dit artikel

, ,

Het huidige patentsysteem deugt van geen kanten. Het stimuleert partijen dat ze voortdurend over en weer de juridische strijd met elkaar aangaan en zo kostbare tijd en middelen verloren gaan.

Dat zegt Tim Porter, een advocaat die in dienst is van Google in een interview. Volgens de advocaat is het een oude truc die oorspronkelijk door Microsoft werd gebruikt om inkomstenverlies tegen te gaan. "Microsoft hanteerde deze tactiek al eerder in het verleden, met Linux bijvoorbeeld. Als hun product niet langer presteert op de markt, als de winstmarges verder afnemen, zoals nu ook gebeurt met Android, dan pakken ze het patentportfolio erbij dat ze door de jaren hebben opgebouwd om inkomsten te genereren op basis van het succes van andere bedrijven", zegt Porter.

Bedrijven die een patent laten registreren, hebben volgens Porter vaak geen idee hoe omvangrijk of alomreikend hun patent is. Daar komen ze pas achter zodra een rechter daar een uitspraak over doet. Voor zijn gevoel probeerden technologiebedrijven elkaar vroeger, toen software nog niet patenteerbaar was, de loef af te steken door innovatie. Microsoft’s eerste patent werd pas in 1988 geregistreerd. DOS was toentertijd al op de markt, merkt Porter op.

Een ander probleem is dat men tegenwoordig zeer brede of vage ideeën als patent wil laten registreren. Dit soort patenten staat volgens Porter innovatie in de weg en worden bovendien gebruikt om bij andere partijen inkomsten weg te snoepen.

Volgens de advocaat bij Google is het de hoogste tijd om regels te formuleren over wat wel en niet ‘patentbaar’ is. "Het patentsysteem werkt niet als je geen duidelijke grenzen stelt", stelt Porter. Ook de vergoedingen die bedrijven eisen bij een rechtszaak moeten proportioneel zijn. De eiser komt vaak "astronomische schadevergoedingen" op de proppen die kant noch wal raken, beweert Porter.

Tim Porter maakt wel een belangrijk punt in zijn interview. In het recente verleden hebben we acties van technologiebedrijven gezien waarin het opbouwen van een patentportfolio een doel op zich lijkt te zijn waar Google zich ook schuldig aan maakt. Denk bijvoorbeeld aan de overname van Motorola Mobility door Google, de overname van ruim 2000 patenten van IBM door Google en de overname van ruim 6000 patenten van het Canadese Nortel door een consortium onder leiding van Apple.

Ook de voortdurende juridische strijd tussen Apple en Samsung lijkt geen einde te kennen. Beide technologiebedrijven beschuldigen elkaar over en weer van het schenden van elkaars patenten. De ene rechtszaak is nog niet eens voorbij of een andere is alweer elders gestart. Beide partijen hebben meerdere rechtszaken tegen elkaar lopen in onder meer de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, Australië, Japan en Zuid-Korea. Ook in Nederland en Duitsland hebben beide partijen elkaar meer dan eens voor de rechter gezien.

Overigens zien deskundigen in Europa het ook niet zitten als we hier een Europees patentsysteem introduceren, omdat ze bang zijn voor Amerikaanse toestanden. Brussel daarentegen ziet de positieve punten van een soort ‘gemeenschapspatenrecht’ wel zitten. Op de achtergrond zijn diverse Europese politici en ambtenaren al jaren bezig zijn met het formuleren van een dergelijk wetsvoorstel.