Techgiganten scharen zich achter Samsung in rechtszaak tegen Apple

Vrijwel heel Silicon Valley heeft zich achter Samsung geschaard in een rechtszaak tegen Apple. De rechtszaak loopt al sinds 2012 en is door Apple aangespannen tegen Samsung. In een eerste uitspraak moest Samsung 930 miljoen dollar boete betalen wegens patentschending in smartphones en tablets. Deze boete is inmiddels al verlaagd en Samsung heeft nu opnieuw gevraagd de zaak te behandelen met steun van alle grote techgiganten.

Bedrijven als Dell, eBay, Facebook, Google en HP hebben zich allemaal achter Samsung geschaard omdat de rechtbank volgens hun een grote fout heeft gemaakt bij het vonnis in deze rechtszaak. De uitspraak zoals die er nu ligt heeft gevolgen voor de gehele techsector en daarom hebben de bedrijven ook brieven geschreven aan de rechtbank.

Deze bedrijven investeren miljarden euro’s per jaar in nieuwe consumenten electronica en dat kan allemaal teniet worden gedaan als dit vonnis blijft staan. Het probleem zit volgens de techgiganten in het feit dat Samsung in dit vonnis wordt afgerekend op één klein onderdeel. In producten zoals smartphones en smart tv’s zitten duizenden onderdelen, componenten en software die samenwerken om tot een werkend product te komen. Volgens het huidige vonnis moet een fabrikant, als één van die duizenden onderdelen inbreuk maakt op een patent, de volledig verkoopprijs van het product vergoeden aan de patenthouder. Ongeacht hoe groot de overtreding of hoe belangrijk het patent in kwestie is.

Ook voor software-ontwikkelaars kan dit grote gevolgen hebben, als zij een product ontwikkelen wat uit miljoenen regels code bestaat, maar er één klein icoontje is wat inbreuk maakt op een patent van een ander, moet de verkoopprijs van het complete product worden betaald aan de patenthouder.

Samsung is schuldig bevonden voor het gebruik van een rechthoekig ontwerp met afgeronde hoeken voor zijn smartphones, omdat de iPhone daar ook over beschikt. Ook de vorm van de applicatie-icoontjes zijn een overtreding op een patent van Apple, aldus de rechtbank. Samsung werd veroordeeld tot het betalen van de totale winst op de producten die inbreuk maken op Apple’s patenten.

Volgens de techgiganten gaat deze uitspraak veel te ver en moet deze echt worden teruggedraaid, anders is het einde straks zoek. Daarom hebben zij nu een brief gestuurd om de rechtbank op andere gedachte te brengen. Apple heeft gereageerd dat de brief moet worden verworpen omdat Google niet onpartijdig is omdat het Android ontwikkelt en uitgeeft. Google heeft belang bij deze uitspraak, aldus Apple.

Bron:InsideSources