2min

Tags in dit artikel

, , ,

De nieuwe versie van Apples besturingssysteem, Mac OS X Snow Leopard, krijgt de beschikking over techniek om de locatie van een Mac te bepalen. Ook krijgen ontwikkelaars de mogelijkheid om de multi-touchfuncties van de meest recente notebooks in hun eigen applicaties te gebruiken.

Dit alles blijkt uit de laatste testversie van het nieuwe besturingssysteem, die Apple deze week aan een selecte groep ontwikkelaars heeft vrijgegeven. Ontwikkelaars ontdekten toegevoegde frameworks voor het bepalen van de locatie van een Mac en ook het interpreteren en gebruiken van de multi-touchgebaren.

Volgens ontwikkelaars beschikt Snow Leopard nu over het zelfde CoreLocation-framework dat ook in het iPhone OS ingebakken zit. Hoewel Macs geen gps-chip aan boord hebben, is het toch mogelijk om de locatie van een Mac te bepalen. Dit gebeurt dan middels een driehoeksmeting van beschikbare draadloze netwerken, een techniek die oorspronkelijk bedacht is door een bedrijf genaamd Skyhook.

Naast de techniek voor locatiebepaling, heeft de meest recente build van Snow Leopard naar verluidt ook mogelijkheden voor ontwikkelaars om hun voordeel te doen met de multi-touchgebaren van MacBooks met een multi-touch trackpad. Zij kunnen hiermee de gebaren, bekend van bijvoorbeeld iPhoto of Safari, ook in hun eigen programma’s laten werken.

De introductie van nieuwe frameworks voor ontwikkelaars komt overeen met de doelstelling voor de ontwikkeling van Snow Leopard. Volgens Apple zou de nieuwste versie van het Mac OS X-besturingssysteem gericht zijn op minder zichtbare en meer onzichtbare verbeteringen zoals ondersteuning voor nieuwe technieken.