Zoekgigant Google gaat bij zijn nieuwsdienst, Google News, ook advertenties plaatsen. Dat maakte het bedrijf gisteren op zijn eigen nieuwsblog bekend.

Voorlopig zullen alleen bij de Amerikaanse versie van de nieuwsdienst advertenties weergegeven worden. Mogelijk later ook de internationale versies van de dienst. Google verzamelt met Google News nieuwsberichten van andere internetpagina’s en media.

De advertenties die bij Google News weergegeven worden zullen gerelateerd zijn aan de zoekopdracht. De meeste diensten van Google zijn gratis en enkele, zoals Google Finance en YouTube, worden ondersteund door advertenties. Voor de zoekmachine verdient het bedrijf het grootste gedeelte van de inkomsten al uit advertenties.

De uitbreiding van het advertentie-aanbod naar Google News kan mogelijk op verzet stuiten van uitgevers. Zij zullen wellicht ook een gedeelte van de advertentie-opbrengsten willen zien, maar Google heeft niet aangegeven of het van plan is om de inkomsten met de uitgevers te gaan delen.