3min

Tags in dit artikel

, , ,

Microsoft start met het uitrollen van de Windows 11 2022 Update. Dit is volgens de techgigant de eerste serieuze update van Windows 11. De update moet meer gebruikersvriendelijkheid, productiviteit en security bieden.

Op het gebied van gebruiksvriendelijkheid biedt de update nieuwe drag & drop-functionaliteit in de taskbar. Dit stelt gebruikers in staat met een rechtermuisklik applicaties in en uit de taskbar te ‘trekken’. Ook is het Start-menu verbeterd.

De nieuwe functionaliteit Snap Layouts stelt gebruikers beter in staat verschillende taken tegelijkertijd uit te voeren. Bijvoorbeeld als zij vele tabs in internetbrowser Edge open hebben staan, wat productiviteit belemmert.  

Met de nu toegevoegde technologie kunnen gebruikers hun blikveld optimaliseren wanneer zij met verschillende applicaties en documenten werken. De functionaliteit beschikt hiervoor over een betere touch-navigatie en de mogelijkheid om verschillende browser tabs in Edge in één keer te sluiten.

Andere functionaliteit voor gebruiksvriendelijkheid is de mogelijkheid om applicaties en functies te controleren met vinger-swipes. Denk daarbij aan het openen van het Start-menu met een enkele veeg omhoog en sluiten met een veeg naar beneden.

Productiviteitsverbeteringen

Op het gebied van productiviteit zijn gebruikers nu voorzien van meer mogelijkheden voor videobellen via updates van Windows Studio Effects. Hieraan zijn filters toegevoegd voor het verwijderen van achtergrondgeluid en zogenoemd Automatic Framing, waarbij de camera een beter frame van de gebruiker levert wanneer hij of zij zich tijdens een vergadering omhoog of omlaag beweegt.

Met Eye Contact lijkt het alsof een gebruiker altijd in de camera kijkt, ook als hij of zij naar beneden kijkt. Met Live Captions krijgen vergaderingen automatische ondertiteling. Dit moet videobellen voor meer gebruikers toegankelijk maken.

In het Settings-menu is nu ook een ‘Niet storen’-functie toegevoegd. Dit blokkeert alle notificaties, zelfs de meest belangrijke, zodat gebruikers zich volledig op hun werkzaamheden kunnen concentreren. De functie is aanpasbaar, zodat gebruikers kunnen aangeven welke notificaties, bijvoorbeeld van Slack, worden doorgestuurd.

Security

Op het gebied van security zijn er natuurlijk ook weer veel nieuwe verbeteringen doorgevoerd, zo geeft Microsoft aan. Sommige van de updates in dit segment zijn op hardware gebaseerd. Hierbij krijgen Windows devices met 8th gen Intel-processors of hoger op virtualisatie en hypervisor gebaseerde security en code-integriteit standaard geleverd. Dit moet deze devices zowel tegen ‘gewone’ malware als ransomware en geavanceerdere aanvallen beschermen, aldus de techgigant.

Verder staat Windows Credential Guard nu standaard aan. Deze technologie is ook op virtualisatie gebaseerd en moet zeer kritische data isoleren, zodat hiertoe alleen toegang kan worden verkregen via een gemachtigd systeemsoftware. Dit moet systemen nog beter tegen cybercriminelen beschermen.

Verder krijgt de tool Defender SmartScreen nieuwe beveiligingsfunctionaliteit voor wachtwoorden. Wanneer Windows detecteert dat gebruikers hun Windows-wachtwoord intypen, analyseert de tool waar dat wachtwoord wordt ingevoerd. Het checkt daarnaast de integriteit van de betreffende applicatie, met welke netwerken deze zijn verbonden en meer.  Op deze manier moet worden gegarandeerd dat het wachtwoord op de juiste locatie wordt ingevoerd. Wordt er geconstateerd dat er phishing in het spel is, dan kunnen er maatregelen worden genomen. De technologie is hiervoor direct geïntegreerd in de Windows kernel.

De tool Smart App Control, beschikbaar op nieuwe Windows 11 devices en schone installaties van Windows 11, zorgt ook voor meer security. Concreet zorgt deze tool ervoor dat niet-vetrouwde of niet-gecertificeerde applicaties, scripts en kwaadaardige macro’s niet op Windows 11 kunnen draaien.

Gefaseerde uitrol

Gebruikers die de nieuwe Windows 11 2022 Update willen installeren moeten over devices beschikken die aan dezelfde eisen voldoen als Windows 11. De uitrol van de update vindt als gewoonlijk gefaseerd plaats en wordt nu uitgerold in meer dan 190 landen. Met de Windows 11 Installation Assistant kunnen gebruikers de update ook handmatig downloaden en installeren.

Verder ontvangt Windows 10 deze maand een nieuwe update naar Windows 10 22H2. Windows 10 wordt tot oktober 2025 ondersteund met updates.