Linux kernel 6.1 update brengt diverse fixes en features

Linux kernel 6.1 update brengt diverse fixes en features

De ontwikkeling van de Linux kernel 6.1 is nog niet voltooid, maar we kunnen reeds uitkijken naar waardevolle securitypatches en functies voor hardwaretests.

Security-onderzoekers ontdekten onlangs vijf nieuwe kwetsbaarheden in de wififunctionaliteit van Linux. De kwetsbaarheden worden in de eerstvolgende Linux kernel update (6.1) verholpen. De kwetsbaarheden zijn openbaar, waardoor het aannemelijk is dat de fixes ook worden doorgevoerd naar oudere Linux kernel-versies in verschillende zakelijke distro’s.

Naast securityfixes maakt de Linux kernel 6.1 het mogelijk om processor- en core-nummers samen met de socket te tonen na segfault errors. In de patch notes van 6.1 waarschuwen de ontwikkelaars dat de analyse niet perfect is, aangezien een workload tussen het optreden van de fout en het verschijnen van het bericht kan verspringen naar een andere core. Desalniettemin is de update veelbelovend voor het troubleshooten van storingen in CPU cores.

Linux kernel 6.1 updates

Daarnaast verbetert de Linux kernel 6.1 ondersteuning voor de nieuwe Gaudi2 AI accelerator-chip van Intel. Verder krijgen Chinese LoongArch-processoren aanvullende ondersteuning voor UEFI boot en diverse motherboards voor laptops. De processoren worden sinds Linux kernel 5.19 ondersteund. Support voor PCI volgde in 6.0. LoongArch-processoren zijn zeldzaam buiten China.

Naast toevoegingen neemt de Linux kernel 6.1 functionaliteit weg. Ondersteuning voor de fwserial driver wordt verwijderd. Het stuurprogramma maakt FireWire-verbindingen mogelijk. FireWire werd jarenlang gebruikt in apparaten van Sony en Apple. Vandaag de dag wordt de technologie zelden toegepast. De industrie verving FireWire met USB 3 en Thunderbolt.

Tot slot kan de Linux kernel niet meer gecompileerd worden met de Intel C Compiler (ICC). In de afgelopen jaren ondersteunde de kernel GCC, LLVM/Clang en compilers van Intel. Omdat Intel zijn compilers verplaatst naar de basis van LLVM worden de compilers niet langer afzonderlijk ondersteund.