Linux 5.19.12 beschadigt de ingebouwde beeldschermen van meerdere laptopmodellen. Experts adviseren gebruikers om de versie te vermijden door te updaten of te downgraden.

“Na het bekijken van enkele logs komen we uit bij vertragingen in de stroomsequentie die het LCD-paneel van laptops kunnen beschadigen”, verklaarde Intel engineer Ville Syrjälä na een analyse van het probleem. “Ik adviseer een onmiddellijke rollback van de update en raadt elke gebruiker van laptops met Intel GPU’s aan om versie 5.19.12 te vermijden.”

Een dag na de verklaring van Syrjälä bracht de Linux Foundation een bijgewerkte Linex kernel uit (5.19.13). Desondanks kwamen sommige laptopgebruikers in de problemen. “Twee dagen geleden heb ik bijgewerkt naar kernel 5.19.12, en nu knippert mijn scherm”, meldde een gebruiker.

“Ik zie het knipperen zelfs op het UEFI (BIOS)-scherm, dus ik denk dat het hardware-gerelateerd is, en niet aan de OS/driver ligt. Het knipperen gaat zo snel dat ik het niet kan vastleggen met mijn telefooncamera.”

Knipperproblemen

Helaas blijft het niet bij één gebruiker. Talloze soortgelijke meldingen werden gepost op forums als Fedora, ArchLinux en het officiële forum van Framework. Meerdere gebruikers meldden dat het probleem aanhoudt na resets en switches naar GRUB en BIOS.

Een paar gebruikers waren in staat om de kernel-versie te wijzigen met een externe monitor. De gebruikers lieten weten dat het knipperen aanzienlijk verminderde naarmate de tijd verstreek. Bij sommige laptops met geïntegreerde LCD’s werd de stroomsequentie van het scherm permanent beschadigd.

Linux kernel updates die desktop hardware beschadigen zijn zeldzaam maar niet ongehoord. De Mandrake 9.2 release in oktober 2003 vernietigde bepaalde LG CD-ROM drives. Experts adviseren gebruikers om de kernel naar 5.19.13 te updaten of 5.19.12 te downgraden om het knipperprobleem te voorkomen.

Tip: Stabiele versie van Linux 6.0 is algemeen beschikbaar