3min

Tags in dit artikel

, , , ,

De Amerikaanse kabelexploitant Time Warner heeft deze week nieuwe prijzen vastgesteld voor zijn kabelinternetabonnementen. Het bedrijf verwacht de komende jaren veel investeringen te moeten doen om het kabelnetwerk klaar te stomen voor de toenemende vraag naar bandbreedte.

In Nederland hanteren de meeste internetproviders al jaren een fair use policy, wat in de praktijk vrijwel altijd neerkomt op onbeperkt dataverkeer. In ons dichtbebouwde land is de infrastructuur ook aardig op orde, waardoor je tegenwoordig voor een paar tientjes al een internetabonnement met downloadsnelheden van meerdere megabits per seconde kunt krijgen. Dat het in Amerika wel anders is blijkt uit een verklaring van Time Warners CEO Landel Hobbs.

Volgens Hobbs wordt het internet momenteel overspoeld met content en groeit het gebruik van bandbreedte exponentieel. De klanten van Time Warner die hogesnelheidsinternet hebben downloaden elk jaar 40 procent meer en daardoor moet Time Warner zijn netwerk upgraden en uitbreiden. Volgens Hobbs is dat een probleem waar meerdere internetproviders mee te maken hebben en daarom voeren veel internetproviders nu weer een kostenmodel op basis van internetgebruik in. Volgens Hobbs gebeurt dat niet alleen in Amerika, maar ook in Canada, de Verenigde Staten en Nieuw Zeeland.

Volgens Hobbs voorspellen analisten dat de huidige capaciteit van het netwerk onvoldoende is om de contentexplosie in 2012 het hoofd te kunnen bieden. Als er niet geïnvesteerd wordt in de netwerken zou dat betekenen dat het internet op sommige moment uitvalt, waarvan klanten de dupe zouden worden. Anderzijds heeft ongeveer 30 procent van Time Warner-klanten een maandelijks datagebruik van minder dan een gigabyte en daarom is Hobbs van mening dat het niet meer dan eerlijk is om klanten te laten betalen op basis van gebruik.

De nieuwe en aangepaste abonnementen zullen voorlopig op proef gelanceerd worden om te kijken of ze aanslaan. Zo is er een instapabonnement dat voor 15 dollar per maand een downloadsnelheid van 786 kbps en een uploadsnelheid van 128 kbps biedt en een limiet heeft van een gigabyte. Elke extra gigabyte per maand kost 2 dollar. Van de bestaande Road Runner-abonnementen worden de datalimieten opgeschroefd naar 10, 20, 40 en 60 GB. Voor deze abonnementen moet 1 dollar betaald worden voor een extra gigabyte verkeer. Het duurste abonnement (Road Runner Turbo) kost 75 dollar per maand en heeft een datalimiet van 100 GB. De down- en uploadsnelheden liggen hier wel hoger op respectievelijk 10 mbps en 1 mbps. Omdat Time Warner maximaal 75 extra gigabyte aan verkeer in rekening zal brengen, betekent dat effectief dat onbeperkt internet bij Time Warner 150 dollar in de maand gaat kosten.

Als Time Warner binnenkort aangepast heeft aan de DOCSIS 3.0-standaard zal er ook een pakket komen dat een down- en uploadsnelheden van 50 mbps / 5 mbps biedt voor een prijs van 99 dollar per maand. Klanten zullen niet meteen op kosten worden gejaagd. De eerste twee maanden kunnen klanten kijken wat hun internetgebruik is en op basis daarvan een abonnement kiezen. Vervolgens betalen ze één maand geen extra gebruikskosten.