2min

Microsoft werkt aan een systeemoptimalisatietool voor Windows. Het zogeheten ‘PC Manager’ combineert bestaande Windows-functies in een enkele interface om te concurreren met third-party apps als CCleaner.

Meerdere bedrijven ontwikkelen gratis systeemreinigers en optimalisatietools voor Windows. De populairste apps, waaronder CCleaner en Advanced System Care, beweren pc’s te versnellen door nutteloze bestanden en registersleutels te verwijderen.

Sommige tools worden door gebruikers gewaardeerd, maar Microsoft heeft altijd geadviseerd om registry cleaners te vermijden. Volgens de techgigant kan de software besturingssystemen aantasten.

Microsoft werkt op dit moment aan een alternatief. Het zogeheten ‘PC Manager’ biedt een enkel interface voor diverse schoonmaakfuncties die reeds beschikbaar zijn in Windows.

Bèta in China

Microsoft PC Manager is nu in bèta beschikbaar via pcmanager.microsoft.com. De pagina is in het Chinees geschreven, waardoor het aannemelijk is dat Microsoft de tool aanvankelijk onder Chinese gebruikers toetst.

De interface van het programma is verdeeld in twee segmenten: een opruimsectie voor verschillende systeemoptimalisaties en een securitysectie voor het scannen van malware en browsers.

Windows PC Manager

De opruimsectie bevat vier tools voor het optimaliseren van Windows-pc’s door te controleren op onnodige bestanden, veeleisende processen, zelden gebruikte apps en programma’s die de opstarttijd van het besturingssysteem verhogen.

De ‘Health check’-tool analyseert het apparaat op virussen, ongewenste bestanden (vergelijkbaar met het bestaande Windows Disk Cleanup) en potentiële problemen. De ‘Storage management’-tool maakt het mogelijk om een apparaat te controleren op grote bestanden (Windows Search), tijdelijke bestanden (Storage Sense) en zelden gebruikte software.

De releasedatum van PC Manager is onbekend.

Tip: Microsoft lanceert Teams Premium, Places en DaaS voor Windows 11