1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

De Amerikaanse mededingingsautoriteit, ofwel de Federal Trade Commission (FTC), heeft besloten een onderzoek naar de banden tussen Google en Apple te starten. Het onderzoek komt omdat Google en Apple beide een paar dezelfde mensen in het bestuur heeft zitten.

Beide bedrijven hebben in hun bestuur twee dezelfde mensen zitten. Dit zijn Eric Schmidt, de topman van Google en Arthur Levinson, de topman van farmacieconcern Genentech. Het kan zijn dat hiermee de banden tussen beide bedrijven te groot is, waardoor er sprake is van illegaal handelen.

De FTC kiest er nu pas voor om het onderzoek te starten, terwijl deze situatie nu al enkele jaren aan de gang is. Het lijkt erop dat de FTC nu pas besluit een onderzoek te starten omdat Google en Apple steeds meer concurrerende vlakken krijgen. Zo concurreren Apple en Google nu bijvoorbeeld op de smartphone-markt, tussen iPhone en Android en op de browsermarkt, tussen Google Chrome en Safari. Ook hebben beide bedrijven interesse in dezelfde websites, zo lijkt het erop dat beide bedrijven geïnteresseerd zijn in Twitter.

Of de FTC enige poot heeft om op te staan moet nog blijken, het onderzoek is immers net begonnen. Wel lijkt het erop dat de Amerikaanse wet tegen het principe is dat mensen in meerdere besturen kunnen zitten. Dat zegt een wet uit 1914 namelijk over een dergelijke kwestie. De overlapping begon drie jaar geleden, toen Schmidt in beide besturen terecht kwam.