min

Tags in dit artikel

Het Debian-project is bezig om GLIBC in hun Linux-distributie te vervangen met EGBLIC. Een genoemde oorzaak van de verwisseling die genoemd wordt is de onvriendelijkheid van upstream bij GLIBC voor ontwikkelaars, vooral op embedded gebied.

EGBLIC is een compatibel fork van de GNU C-bibliotheek GLIBC. EGLIBC is meer gericht op de embedded-markt maar heeft enkele voordelen voor het Debian-project:

  • Vriendelijkere upstream, vooral met betrekking tot embedded-architecturen. "Betrokken samenwerking, communicatie, beleefdheid en respect onder ontwikkelaars, in tegenstelling tot het tegenovergestelde"
  • Stabiele branch met bugfixes voor belangrijke bugs. "Een echte, niet zoals die van GLIBC die ongewijzigd blijft"
  • Ondersteuning voor meerdere shells.
  • Ondersteunt compilatie met -Os.
  • Configureerbare componenten.
  • Betere testsuite voor geoptimaliseerde pakketten.

De opmerkingen in bovenstaande lijst werden gemaakt door Aurelien van Debian, die EGLIBC onlangs toevoegde aan de pakketbronnen. Uit de opmerkingen wordt duidelijk dat de samenwerking tussen GLIBC-upstream en overige ontwikkelaars een hekel punt is voor Debian.

Bij korte naschouwing van een van de bugzilla-links die op de blogposting van Aurelien stonden is te merken waarom: meermaals wordt er rondweg ruw omgegaan met de bugreports en worden architecturen als ARM ‘crap, slecht bedacht en niet ondersteund’ genoemd met de mededeling erbij om zelf maar een oplossing te bedenken indien ermee moet werken.