2min

Tags in dit artikel

Nog minder dan vier weken voor Apples Worldwide Developers Conference 2009 van start gaat. De data waren al bekend, de conferentie loopt van 8 tot 12 juni, maar wanneer de keynote plaats zou vinden was nog even geheim. Apple onthulde woensdag dat de keynote op maandag 8 juni gegeven zal worden. Apple trapt de week dus geheel in stijl af met de keynote.

Vanwege het ziekteverlof van Apple-topman Steve Jobs, zal de keynote dit jaar geleid worden door marketingdirecteur Phil Schiller. Verder zullen er ook andere Apple-topmannen aan het woord komen, zo bericht Apple in een persbericht. De WWDC zal dit jaar grotendeels in het teken staan van iPhone OS 3.0 en de aankomende nieuwe Mac OS X-versie, Mac OS X 10.6 Snow Leopard.

Zoals eerder verwacht zal Apple op de WWDC ook een definitieve preview gaan geven van Snow Leopard. Er is de afgelopen tijd hard aan gewerkt door Apple en afgelopen week stelde Apple nog een nieuwe testversie aan ontwikkelaars beschikbaar waarin ook weer nieuwe functionaliteit toegevoegd bleek te zijn. Toen werd ook bekend dat inmiddels een zogenaamde ‘code freeze’ is afgekondigd. Apple zou de laatste hand aan de zogenaamde API’s gelegd hebben waardoor ontwikkelaars zich niet druk meer hoeven te maken om ingrijpende wijzigingen in de (nabije) toekomst.

"Afgelopen juni boden we ontwikkelaars een vroege blik op de krachtige nieuwe technologieën die de onderlaag van Mac OS X Snow Leopard vormen", zei Bertrand Serlet, senior vice president of Software Engineering. "Op de WWDC, geven we onze ontwikkelaars een definitieve Developer Preview zodat ze de ongelofelijke voortgang die we met Snow Leopard gemaakt hebben met eigen ogen kunnen aanschouwen en met ons samen kunnen werken als we richting de definitieve release gaan."

Naar verwachting zal Apple op de WWDC ook een definitieve preview van iPhone OS 3.0 aan de wereld gaan tonen. In maart was er al een preview-presentatie waarin veel details naar buiten kwamen, maar inmiddels zijn we vijf bètaversies verder en blijkt dat er ook gedurende de ontwikkeling nog nieuwe zaken zijn toegevoegd. De ontwikkeling gaat kennelijk ook dusdanig snel dat Apple onlangs een week na bèta vier al bèta vijf uitbracht.

Ook zal Apple mogelijk de vierde generatie iPhone tijdens de WWDC introduceren. Hierover gaan al geruime tijd een groot aantal geruchten en deze week kwamen er via een Chinees forum zelfs specifieke details over het nieuwe iPhone-model naar buiten dat er qua snelheid, aldus de poster van de details, wel erg op vooruitgegaan zou zijn.

De WWDC bleek dit jaar in recordtijd uitverkocht te zijn. Vier weken – bijna twee keer zo snel als het jaar ervoor – nadat het belangrijkste evenement voor Apple-ontwikkelaars aangekondigd was, waren alle kaarten reeds uitverkocht. Afgelopen jaar namen er ongeveer 5000 mensen deel. Naar verwachting ligt het aantal dit jaar nog beduidend hoger.