11min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Na de 3-0 overwinning van Nederland op Italië gisteravond, zouden we bijna vergeten zijn dat de keynote van Apple’s ontwikkelaarsconferentie – de Worldwide Developers Conference (WWDC) gisteravond plaatsvond en zoals beloofd is hier het verslag.

[b]Inleiding[/b]

Iets later dan gepland gaat de keynote om 19:06 uur (Nederlandse tijd) van start en betreedt Apple-baas Steve Jobs het podium. Zoals reeds bekend was geeft hij ook aan dat de WWDC dit jaar volledig uitverkocht is en daarvoor maar liefst 5200 inschrijvingen heeft ontvangen.

De keynote echter is slechts de aftrap van de conferentie waar ook voor ontwikkelaars allerlei sessies gehouden worden die in het teken staan van specifieke technologieën of producten van Apple zoals de iPhone SDK, ontwikkelen voor Mac OS X enzovoort.

Steve Jobs kondigt met gepaste trots aan dat er dit jaar 147 sessies waarvan 85 voor de Mac en 65 voor de iPhone op de rol staan. Hieruit valt al af te leiden dat de iPhone een belangrijke rol speelt in het businessplan van Apple en de significantie van een 3G-iPhone wordt daarmee nogmaals onderstreept.

Hoewel de drie peilers van Apple de Mac, de iPhone en iPod (en iTunes) zijn, kondigt Jobs aan dat de keynote volledig in het teken zal staan van de iPhone, wat misschien ook niet zo vreemd is gezien alle geruchten en speculaties van de afgelopen weken en maanden. Ook bevestigt hij dat de nieuwe versie van Mac OS X Snow Leopard zal gaan heten, maar voor informatie hierover verwijst hij naar de presentatie later die middag door collega Bertrand Serlet, waarop wij later vandaag in zullen gaan.

[b]iPhone 2.0 Software[/b]

Zoals verwacht en onlosmakelijk verbonden met de iPhone is het nieuwe iPhone 2.0-platform. Jobs geeft aan dat de animo voor dit nieuwe platform enorm is en onderstreept dit met ruim 250 duizend gedownloade exemplaren van de softwaredevelopmentkit (SDK) voor de iPhone. Tevens registreerden 25 duizend ontwikkelaars zich voor deelname aan het ontwikkelaarsprogramma, maar vanwege de animo kon Apple er slechts vierduizend toelaten.

Jobs geeft aan dat de iPhone 2.0 software in drie onderdelen verdeeld kan worden. Ten eerste is er de enterprise-ondersteuning die voornamelijk interessant is voor middelgrote en grote bedrijven die van technieken als Exchange afhankelijk zijn. Ten tweede is er natuurlijk de SDK en last but not least zijn er functies voor de eindgebruiker die in de strekking van dit verslag het meest interessant zijn.

[b]Enterprise-ondersteuning[/b]

Ten eerste is er dus de Enterprise-ondersteuning. Hierbij is er echter weinig nieuws te vertellen omdat tijdens de presentatie voor de iPhone Developer Roadmap op 6 maart j.l. daar uitgebreid op ingegaan is. Hoe dan ook zetten we ze nog even kort op een rijtje:

  • Volledige Exchange-ondersteuning
  • Push email
  • Push contactpersonen
  • Push agenda
  • Auto-discovery
  • Global address lookup
  • Remote wipe

Steve Jobs geeft aan dat zij geruime tijd een bèta hadden lopen waaraan 35 procent van de Fortune 500-ranglijst meegedaan heeft. Onderverdeeld zijn dat de vijf grootste banken, vijf grootste beveiligingsfirma’s, zes van de zeven vliegtuigmaatschappijen, acht van de tien farmaceutische bedrijven en tot slot acht van de tien entertainmentbedrijven. Ook is er door onderwijsinstellingen in het hoger onderwijs massaal meegewerkt en is daaruit een heleboel waardevolle feedback gehaald.

[b]De iPhone SDK[/b]

Tweede onderdeel uit deze categorie is de softwaredevelopmentkit of kortweg SDK. De applicaties moeten immers ergens mee gemaakt worden en daarom mag collega Scott Forstall, die onlangs promoveerde tot Senior Vice President, het woord gaan doen. Hoewel dit hele verhaal vrij technisch is hebben we het toch even kort uiteengezet voor jullie.

Allereerst is het zo dat de iPhone SDK ontwikkelaars de beschikking geeft over exact dezelfde software als waarmee Apple zijn applicaties voor het iPhone-platform ontwikkelt. Deze bevat niet alleen speciale software, maar ook een heleboel API’s en frameworks om de software optimaal aan te kunnen sturen.

Hoewel het al bekend was wordt nogmaals onderstreept dat de iPhone-software OS X als basis heeft en daarom ook een heleboel van deze API’s en frameworks met het besturingssysteem voor Macs deelt. Wel heeft Apple nu een duidelijke scheiding aangebracht, enerzijds OS X Leopard voor de Mac en anderzijds OS X iPhone, het iPhone 2.0-platform.

Na het technische verhaal nog wat uitgebreider uiteengezet te hebben nodigt Forstall een voor een ontwikkelaars voor de iPhone uit, dit zijn er echter zo veel, dat we het in dit geval bij de belangrijkste of de meest opvallende zullen houden.

Eerste in ons rijtje, niet nieuw meer overigens, is SEGA met Super Monkey Ball. Eerder lukte het de ontwikkelaars al om in zeer korte tijd (2 weken) de beginversie van een game te ontwikkelen. Zo’n acht weken later bevat de game 110 levels en vier verschillende "monkeys". Wat direct opvalt is de grafische pracht en praal op de iPhone, die volgens collegasite Engadget wel erg veel weg heeft van de grafische kwaliteit van de Nintendo DS.

Tweede in ons rijtje is eBay die met zijn eigen applicatie voor de iPhone komt. De applicatie kan alles wat op de eBay-website ook kan, zoals biedingen bekijken, een bod uitbrengen en zelfs realtime zoeken in het aanbod.

Op de derde plaats in ons rijtje vinden we Associated Press met een eigen online foto- en videoapplicatie. Onder het mom van betrokkenheid met het nieuws biedt de applicatie zelfs de mogelijkheid om suggesties rechtstreeks via de iPhone in te sturen.

Hierna volgden er nog een groot aantal applicaties, maar die zijn niet allemaal even interessant om door te nemen. Mocht je ze toch willen zien dan verwijzen we je graag door naar de video van de keynote die later vandaag gepubliceerd wordt.

Als afsluiting van het SDK-gedeelte noemt Forstall nog een gewenste functionaliteit die momenteel niet in de software aanwezig is, maar die er wel gaat komen. Hij heeft het daarbij over een notificatiemogelijkheid van applicaties ook al zijn deze niet actief.

Het grootste bezwaar voor een functionaliteit is volgens Forstall echter het feit dat hiervoor achtergrondprocessen actief moeten zijn en nadeel hiervan is dat de batterij sneller leegraakt en het de performance van de software beïnvloedt. Daarom geen optie, althans, Apple zou Apple niet zijn als het daarvoor geen oplossing had bedacht.

Die oplossing komt er in de vorm van een push notificatieservice die op een externe server actief is. Deze server blijft constant met de telefoon verbonden en ontwikkelaars kunnen verschillende notificaties via deze service aan een applicatie zenden. Hierbij kan je denken aan badges, geluiden of zelfgemaakte tekstwaarschuwingen.

De functionaliteit zal uiteindelijk in september aan de SDK toegevoegd worden, maar ontwikkelaars die aan het programma deelnemen kunnen vanaf volgende maand al een testversie downloaden. Tot zover het SDK-gedeelte.

[b]Functies voor de eindgebruiker[/b]

Steve Jobs gaat vertellen over de functies voor de eindgebruiker, al dan niet nieuw. De eerste is een uitgebreide zoekfunctie waarbij je door het invoeren van één of twee letters heel snel de gewenste persoon kan vinden.

Ten tweede is er volledige ondersteuning voor iWork – Pages, Keynote en Numbers, maar omdat ook Microsoft Office veel gebruikt worden is die ondersteuning eveneens uitgebreid naar Word, Excel en Powerpoint. Voor beide geldt dat bestanden alleen gelezen kunnen worden, schrijven is niet mogelijk.

Ook is er een mogelijkheid toegevoegd om selectief bepaalde bestanden, onderdelen van smsjes etcetera te verplaatsen of te wissen. Als een mailtje een bijgevoegde bestand bevat kan je deze op de telefoon opslaan. De rekenmachine heeft er een wetenschappelijke weergave bij gekregen die te benaderen is door de iPhone in landschapsmodus te draaien (horizontaal). En tot slot is er oudercontrole zoals we dat al kennen uit Mac OS X en bijvoorbeeld iTunes.

Jobs noemt echter nog iets heel belangrijks en dat is de ondersteuning voor nieuwe talen. Hierbij is vooral aandacht besteed aan Aziatische talen, waarschijnlijk ook met het oog op de 3G-iPhone die naar alle waarschijnlijkheid ook naar Azië komt.

Eindelijk is bekend geworden wanneer we de iPhone 2.0-software nu kunnen verwachten. Het is iets later geworden als verwacht, namelijk begin juli. Voor bestaande iPhone-gebruikers zal de upgrade gratis zijn, iPod Touch-gebruikers betalen tien euro, voorheen vijftien tot twintig euro.

Op de vraag hoe al die applicaties bij de eindgebruiker moeten komen geeft Jobs een simpel antwoord: de App Store. Gebruikers kunnen een applicatie uitzoeken en deze over het draadloze netwerk – WiFi en 3G (zie rest van verslag voor meer informatie) downloaden. Uiteindelijk komt de App Store beschikbaar in 62 landen en daarmee lijkt de waarschijnlijkheid van een wereldwijde iPhone-release steeds waarschijnlijker.

De App Store kent nog een handige functie. Wanneer een applicatie 10 MB is kan deze gewoon over het mobiele telefoonnetwerk (ook WiFi en iTunes) gedownload worden. Is deze echter groter dan kan dit ook via WiFi of iTunes. De App Store maakt dus ook deel uit van iTunes.

[b].Mac is verleden tijd; Welkom MobileMe[/b]

Zoals de geruchten van de afgelopen weken ons al deden vermoeden was ook Apple’s .Mac-service hard aan een metamorfose toe. Deze zou er naar verluidt komen in de vorm een naamsverandering en uitgebreide update inclusief ondersteuning voor Windows-computers.

Dit is alles bleek volledig waar. Apple kondigde vandaag MobileMe aan als vervanger van .Mac en verdubbelt de opslagcapaciteit van iDisk van 10 naar 20 GB, waarbij dezelfde basisprijs van 99 euro per jaar gehanteerd blijft.

Het idee van MobileMe is een soort Exchange maar dan van de makelij van Apple zelf. Up-to-date is het sleutelwoord bij deze nieuwe service van Apple. De service houdt al je gegevens bij en updatet deze waar nodig, zo heb je altijd de meest recente emails, contactpersonen en agendapunten op je Mac, iPhone en PC.

De service kan daarnaast overweg met alle standaardapplicaties onder zowel Mac OS X als Windows. Denk hierbij aan Mail, iCal, Adresboek en ook Outlook voor Windows. De dienst wordt online vormgegeven door verschillende Web 2.0-technieken zoals bijvoorbeeld AJAX. Wat opvalt is dat het uiterlijk en de werking vrijwel identiek zijn aan dat van losse programma’s.

Naast de gebruikelijke software is er ook ondersteuning ingebouwd voor foto’s met een web-interface die identiek is aan het Mac OS X-programma iPhoto, compleet met het zogenaamde skimming, waarbij door de muisaanwijzer te bewegen door een collectie foto’s heen gescrolld kan worden.

Volgens Apple werkt de website in alle browsers, zowel Mac OS X- als Windows-gebruikers zijn dus bijvoorbeeld niet aangewezen op Safari. iPhone-gebruikers die naar de 2.0-software updaten mogen de nieuwe dienst tevens zestig dagen gratis proberen.

Op dit moment is MobileMe nog niet beschikbaar, hiervoor moet namelijk nog het een en ander geüpdatet worden. Denk hierbij aan de iPhone 2.0-software en Mac OS X Leopard. Naar verluidt komt er zeer spoedig alweer een nieuwe update voor het besturingssysteem om de metamorfose mogelijk te maken.

[b]De iPhone is 1 jaar oud: What’s next? De nieuwe iPhone mét 3G![/b]

Bij een eenjarig bestaan van een product hoort een korte terugblik die Steve Jobs in de vorm van enkele cijfers doet.

Uit onderzoeken blijkt, aldus Jobs, dat klanttevredenheid van de iPhone maar liefst negentig procent bedraagt. Daarnaast gebruikt 98 procent van de iPhone-gebruikers fanatiek de browse-functionaliteiten, 94 procent gebruikt e-mail en nogmaals negentig procent smst met de smartphone.

Momenteel zijn er 6 miljoen iPhones verkocht, maar om de mijlpaal van 10 miljoen te bereiken moet er nog wel wat gebeuren, daarom tilt men de iPhone naar een nieuw niveau: 3G.

Zoals verwacht en zoals algemeen werd aangenomen is de WWDC-keynote ook het toneel van de iPhone met 3G-functionaliteit, maar dit is nog lang niet alles. Op dit moment is de iPhone in slechts zes landen te koop, maar over de gehele wereld wordt de smartphone al (illegaal) gebruikt. Volgens Apple een duidelijk signaal dat de vraag heel hoog is.

[b]Nieuwigheden aan de iPhone 3G[/b]

  • 3G
  • Dunner
  • GPS
  • Verbeterde audiokwaliteit
  • ‘Flush’ hoofdtelefoonaansluiting
  • Metalen knoppen en hetzelfde 3,5 inch touchscreen
  • Camera

[b]Het snelheidsverschil tussen 3G en EDGE[/b]

Voornaamste reden om voor 3G te kiezen is natuurlijk de snelheid waarmee data getransporteerd kan worden. Hiervoor laat Jobs een aantal afbeeldingen zien waarbij gemeten is hoe lang bepaalde taken duurden.

Ten eerste het laden van een normale webpagina, in dit geval de website van National Geographic, duurt via het EDGE-netwerk 59 seconden en via het 3G-netwerk slechts 21 seconden. Behoorlijk veel sneller dus.

In een vergelijking met twee andere smartphones met 3G-ondersteuning blijkt de iPhone 3G zelfs veel beter te scoren. Waar de Nokia N95 en de Palm Treo 750 de webpagina’s in respectievelijk 33 en 34 seconden openen doet de iPhone 3G er opnieuw slechts 21 seconden over, een snelheidswinst van 36 procent.

[b]Batterijduur opnieuw verbeterd[/b]

De iPhone 3G kent opnieuw een verbeterde batterijduur, hieronder een overzicht:

  • Standby: 300 uur
  • 2G gesprekstijd: 10 uur (voorheen 8 uur)
  • 3G gesprekstijd: 5 uur (3 – 3,5 is normaal)
  • Surfen op ’t web: 5-6 uur
  • Video: 7 uur
  • Audio: 24 uur

[b]Wereldwijde beschikbaarheid[/b]

Niet direct in de lijn der verwachting, maar wel heel mooi is het feit dat de iPhone nu eindelijk in meer dan zes landen verkocht mag gaan worden. In de aankomende maanden vindt de uitrol van de iPhone in meer dan zeventig landen plaats, waaronder ook Nederland.

Er wordt begonnen met de 22 grootste, waaronder ook Nederland en in deze landen zal de iPhone op 11 juli 2008 beschikbaar komen. Daarna volgt de rest in fases.

[b]De prijs gaat omlaag[/b]

Iets waar veel mensen op gewacht hebben en eindelijk luistert Apple naar de mensen. Volgens Apple geeft zo’n 56 procent van de potentiële kopers aan geen iPhone te kopen vanwege de hoge aanschafprijs, daarom gaat de prijs dus omlaag.

Het 8GB-model, dat nu voor 399 euro te koop is, zal 199 euro gaan kosten en het 16GB-model zal slechts 100 euro duurder worden en daarmee 299 euro gaan kosten. Opvallend is dat het 16GB-model een andere kleur gekregen heeft, deze heeft namelijk een witte achterkant.

[b]Het eindresultaat…[/b]

[b]Tot slot[/b]

Dat was ’t. De geruchten bleken allemaal grotendeels waar te zijn. Tot slot nog even een korte opsomming van wat we allemaal behandeld hebben.

iPhone 2.0-software:

  • Enterprise-ondersteuning:
  • [ul]

  • Volledige Exchange-ondersteuning
  • Push email
  • Push contactpersonen
  • Push agenda
  • Auto-discovery
  • Global address lookup
  • Remote wipe

[li]SDK:[/li]

  • Meer dan 250 duizend downloads
  • 25 duizend inschrijvingen; vierduizend toestemmingen
  • Zelfde software als Apple gebruikt
  • Zelfde API’s en frameworks
  • Push notification service
  • Veel nieuwe applicaties van verschillende ontwikkelaars

[li]Functies voor de eindgebruiker[/li]

  • Uitgebreide zoekmogelijkheden
  • Ondersteuning voor iWork en MS Office
  • Bulk delete en verplaatsen
  • Wetenschappelijke weergave rekenmachine
  • Oudercontrole
  • Begin juli beschikbaar
  • Gratis voor iPhone-gebruikers, 9,95 euro voor iPod Touch-gebruikers
  • App Store voor verspreiding applicaties; lancering begin juli

[/ul]

[b]MobileMe[/b]

  • Complete metamorfose
  • Zelfde prijs; 99 euro per jaar
  • Opslagcapaciteit iDisk uitgebreid van 10 naar 20 GB
  • Ook voor Windows-gebruikers
  • Up-to-date is het sleutelwoord
  • Synchroniseren tussen iPod (Touch), Mac en pc.
  • Online webapplicaties zoals Mail, iCal en Adresboek; identiek aan de losse applicaties in OS X
  • Fotobeheer middels online iPhoto
  • Ondersteuning voor alle browsers
  • Binnenkort beschikbaar
  • Zestig dagen gratis voor gebruikers van de iPhone 2.0-software

[b]iPhone 3G[/b]

  • 6 miljoen verkochte 2G-iPhones
  • 3G-ondersteuning
  • GPS-A-ondersteuning
  • Verbeterde audiokwaliteit
  • ‘Flush’ hoofdtelefoonaansluiting
  • Metalen knoppen en hetzelfde 3,5 inch touchscreen
  • Camera
  • Verbeterde batterijduur; 300 uur stand-by
  • Sterk verbeterde laadtijden; 21 seconden voor webpagina
  • Prijsverlaging; 8GB voor 199 euro, 16GB voor 299 euro
  • Wereldwijde beschikbaarheid (70 landen); eerste 22 landen, waaronder Nederland, op 11 juli 2008

Zoals gewoonlijk heeft Apple ook de opname van de keynote online gezet voor wie alles nog eens rustig op z’n gemak wil bekijken. Voor het bekijken van de videostream is QuickTime vereist.

Dankzij collega Good-Fella is de keynote nu ook via Techzine-dochter Feebs te bekijken:

Noot: Alle foto’s, illustraties en afbeeldingen zijn eigendom van Engadget & Apple. Onze dank hiervoor.