3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Nu Duke Nukem door zijn geestelijke vaders van 3D Realms in de steek gelaten is, lijkt het erop dat er genoeg adoptie-ouders zijn die hem in huis willen halen. Voor wat betreft Take Two wordt dat hun huis, de uitgever heeft 3D Realms namelijk voor de rechter gesleept.

Kort nadat 3D Realms aankondigde de deuren te sluiten en daarmee de toekomst van Duke op losse schroeven zette, doken er al meteen geruchten op dat er geïnteresseerden zouden zijn voor de ontwikkelrechten van de game. Volgens de geruchten zou ook Take Two zich voor de rechten gemeld hebben, aangezien het bedrijf al de rechten bezit om de game uit te mogen brengen.

Een paar dagen na de sluiting van 3D Realms dook er echter artwork en wat screenshots op van Duke Nukem Forever, met daarop renders van vijanden en beelden van omgevingen. Fans van de serie vroegen zich daarop af waarom de game dan gewoon afgerond kon worden. Dat ligt echter lastiger dan het lijkt, zo blijkt nu.

Take Two bezit zoals gezegd de rechten om de game uiteindelijk uit te mogen geven en heeft hiervoor een deal gesloten met 3D Realms en flink wat geld daarvoor op tafel moeten leggen. De relatie tussen beide bedrijven was nooit echt goed en dat werd er niet beter op toen Take-Two zich een aantal jaar geleden hardop afvroeg of de game nog wel voor 2003 afgerond zou worden. Geen geheel onterechte vraag gezien het feit dat de game anno vandaag dus nog steeds niet in de winkelschappen ligt. 3D Realms liet destijds bij monde van president George Broussard echter weten dat Take Two niet moest zeuren, omdat 3D Realms de game zelf betaalde.

Uit de rechtbankdocumenten blijkt nu dat Take-Two bij de rechter eist dat 3D Realms alle zaken rondom Duke Nukem Forever veiligstelt tot het einde van de rechtszaak. 3D Realms moet er volgens Take-Two alles aan doen om te zorgen dat de broncode van de game niet uitlekt en verder wil de uitgever dat 3D Realms een verbod krijgt om informatie over de game naar buiten te brengen. Take-Two is daarnaast van mening dat 3D Realms het vele miljoenen dollars schuldig is, omdat het bedrijf contractbreuk heeft gepleegd.

De geruchtenmolen draaide na het bekend worden van de documenten weer op volle toeren door, zo zou 3D Realms met opzet de tent gesloten hebben, maar dat gerucht werd snel ontkend door 3D Realms. Een ander gerucht beweerde dat Take-Two een bod van 30 miljoen dollar zou hebben gedaan op de ontwikkelrechten voor Duke Nukem Forever, maar dat is niet bevestigd. Met de opbrengst van de verkoop had 3D Realms wellicht schulden kunnen aflossen, maar dat blijft vooralsnog gissen.

Het lijkt er dus op dat een van de partijen iets achterhoudt, wellicht wordt het door de rechtszaak duidelijk wat er daadwerkelijk speelt. Belangrijkste is in ieder geval dat Duke nog niet van het podium verdwenen is.