4min

Tags in dit artikel

, , ,

Apple heeft maandagavond, tijdens de WWDC Keynote, een definitieve preview van iPhone OS 3.0 gegeven. De preview ging voornamelijk over functies die al sinds het iPhone OS 3.0-event in maart bekend waren, maar bracht ook een aantal nieuwe functies aan het licht. Hieronder een overzicht van alles wat tijdens de keynote aan bod kwam.

[b]Knippen, kopiëren en plakken & Landschapsweergave[/b]

Met iPhone OS 3.0 krijgen gebruikers de beschikking over meer dan 100 nieuwe functies. Eén van de belangrijkste nieuwe functies is knippen, kopiëren en plakken. Dit is een van de meest gewilde functies en menigeen was dan ook teleurgesteld dat dit er bij OS 2.0 niet in zat.

De functionaliteit werkt intuïtief en zowel in standaardapplicaties als ook in App Store-applicaties.

Ook nieuw in iPhone OS 3.0 is de mogelijkheid om alle standaard- en App Store-applicaties in landschapsweergave te gebruiken. Landschapsweergave was al beschikbaar voor Safari, maar straks ook voor Mail, Notes en Messages.

[b]MMS[/b]

Derde nieuwe functie in iPhone OS 3.0 is ondersteuning voor MMS. De iPhone zal in staat zijn om foto’s, contacten, audiobestanden en locaties te versturen en te ontvangen. De MMS-functionaliteit is niet beschikbaar voor gebruikers van de eerste generatie iPhone.

De MMS-functionaliteit is ingebouwd in de bestaande SMS-applicatie die omgedoopt is tot ‘Messages’. Voor MMS is wel ondersteuning van de provider vereist, T-Mobile ondersteunt het in Nederland sowieso.

[b]Zoeken[/b]

Zoeken binnen alle basisapplicaties zal ook mogelijk worden in iPhone OS 3.0. Zoeken binnen contactpersonen was al mogelijk in OS 2.0, maar Apple breidt zoeken nu uit naar de Mail, Notities, Agenda’s en muziek. Met zoeken binnen Mail is het ook mogelijk om te zoeken naar berichten die op de server staat en niet op de iPhone.

Naast individuele zoekondersteuning in deze applicaties, introduceert Apple met iPhone OS 3.0 ook nog een universele zoekfunctie, Spotlight. Hiervoor is aan het homescreen nog een extra tabblad toegevoegd, herkenbaar aan een vergrootglas. Binnen Spotlight kan gezocht worden naar praktisch alles zelfs naar applicaties.

[b]iTunes[/b]

iPhone OS 3.0 brengt verder ook verbeteringen voor iTunes. Zo zal het mogelijk worden om films te huren en te kopen door middel van een iPhone. Daarnaast zal het ook mogelijk worden om tv-shows te kopen. Twee zaken die nog altijd niet ondersteund worden in de Nederlandse iTunes Store. Tot slot kunnen ook muziekvideo’s en audioboeken via de iTunes-applicatie gekocht worden. iTunes U, voor educatieve content, wordt daarnaast ook ondersteund.

[b]Ouderlijk toezicht[/b]

Apple breidt de functionaliteit van ouderlijk toezicht in OS 3.0 nog verder uit. Zo kunnen ouders nu ook bepalen welke films, tv-shows hun kroost mag kijken en kan het gebruik van applicaties beperkt worden op basis van leeftijdscategorieën.

[b]Tethering[/b]

Tethering, de mogelijkheid om de internetverbinding van je iPhone te gebruiken voor je laptop (als modem dus) is ook nieuw. Tethering kan gebruikt worden via Bluetooth en USB, zowel voor Macs als PC’s. Het vereist geen extra software voor de computer zelf, enkel de iPhone OS 3.0-software.

Net als MMS vereist Tethering ook ondersteuning van de provider. 22 providers over de hele wereld zullen het bij lancering ondersteunen. Uit een gelekte FAQ van T-Mobile is gebleken dat T-Mobile de functie voorlopig niet zal ondersteunen omdat het netwerk daar niet geschikt voor zou zijn.

[b]Safari[/b]

Safari Mobile voor de iPhone en iPod Touch kan, evenals de gisteren vrijgegeven Safari 4, ook een performancewinst tegemoet zien.

Waar de SunSpider JavaScript benchmark in OS 2.2.1 nog in 126 gereed was, doet Safari in OS 3.0 er slechts 43 seconden over, dat is bijna drie keer zo snel. Ook nieuw is ingebouwde ondersteuning voor streaming audio en video en auto-aanvullen voor het onthouden van gebruikersnamen en wachtwoord en het aanvullen van formuliergegevens. Tot slot is er ondersteuning voor HTML 5, de nieuwste HTML-standaard toegevoegd.

[b]Nieuwe talen[/b]

iPhone OS 3.0 gaat ondersteuning bieden voor nog meer talen. In totaal worden er daardoor meer dan dertig talen en veertig verschillende toetsenbordlay-outs ondersteund.

[b]Find My iPhone (Vind mijn iPhone)[/b]

Een gehele nieuwe functie van iPhone OS 3.0 is ‘Find my iPhone’. Dit is er als uitkomst in situaties waarbij je je iPhone kwijt bent geraakt of wanneer deze gestolen is.

Find my iPhone is een service die Apple aan MobileMe toevoegt, zonder MobileMe-abonnement werkt het dus niet. Met de service is het mogelijk om op een kaartje weer te geven waar de telefoon zich bevindt. Daarnaast is het mogelijk om het toestel een bericht te sturen en kan je optioneel aangeven of daarbij een geluidje moet worden afgespeeld (werkt ook wanneer stille modus is geactiveerd).

Tot slot is het ook mogelijk om van afstand een ‘remote wipe’ uit te voeren waardoor alle data op het toestel gewist wordt, handig bij diefstal. Mocht je de telefoon later weer terugkrijgen dan is het een kwestie van de iTunes-backup terugzetten en je kan weer verder.

[b]Verkrijgbaar vanaf 17 juni[/b]

Dit zijn slechts een aantal functies die aan bod zijn gekomen tijdens de keynote van maandag. In het verslag van de OS 3.0-preview gaan we dieper in op de functionaliteit voor ontwikkelaars zoals push notifications, in-app-purchase, peer to peer, ondersteuning voor accessoires en Google Maps-ondersteuning.

Apple heeft maandagavond een Gold Master-release van iPhone OS 3.0 aan ontwikkelaars beschikbaar gesteld. De release voor consumenten vindt volgende week plaats, op 17 juni. iPhone OS 3.0-update is gratis voor iPhone en iPhone 3G-gebruikers. Gebruikers van een iPod Touch dienen in verband met Amerikaanse wetgeving een kleine vergoeding te betalen, ongeveer tien euro.