9min

Tags in dit artikel

, , , ,

Apple heeft dinsdag iPhone OS versie 3.0 aan de wereld onthuld. Bestaande uit een compleet nieuwe SDK met meer dan duizend nieuwe API’s en het iPhone OS 3.0 zelf met meer dan honderd nieuwe functies.

[b]Waar de iPhone nu staat[/b]

Greg Joswiak, marketingdirecteur van iPhone en iPod-producten, maakte bekend dat de iPhone vanaf deze week in exact tachtig landen vekrijgbaar is. Het doel om in 2008 tien miljoen iPhones te verkopen bleek ruimschoots gehaald, zo meldde hij, de teller voor vorig jaar kwam uit op 13,7 miljoen verkochte iPhone 3G’s. De iPhone 3G is sinds juli 2008 verkrijgbaar en was afgelopen jaar samen met de iPod Touch goed voor een afzet van 30 miljoen exemplaren.

Joswiak maakte ook bekend dat de gratis iPhone SDK meer dan 800 duizend keer gedownload is. Verder kreeg Apple ruim 50 duizend inschrijvingen voor het iPhone Developer Program. Volgens Joswiak is het interessant dat meer dan zestig procent van deze ontwikkelaars geen enkele ervaring had met ontwikkeling voor een Apple-platform en toch in staat bleek om op korte termijn verbazingwekkende applicaties uit te brengen.

Joswiak geeft een voorbeeld van een grote ontwikkelaar, Gameloft, die inmiddels meer dan 20 games in de App Store heeft en in een paar maanden tijd ruim 2 miljoen exemplaren heeft verkocht. "Het iPhone OS heeft Gameloft voorzien in het volgende nieuwe ontwikkelingsplatform", aldus een citaat van Gameloft-directeur Michel Guillemot op het scherm.

Ook geeft Joswiak een voorbeeld van een kleine ontwikkelaar, Steve Demeter, ontwikkelaar van Trism. "Ik heb niet het budget om een groot bedrijf te runnen of een groot marketingplan te hebben, maar de App Store is een prestatiemaatschappij", aldus Steve Demeter. Joswiak toont vervolgens een filmpje waarin Demeter aan het woord komt.

Ten slotte worden er weer wat App Store-cijfers bekendgemaakt. De App Store bevat nu al meer dan 25 duizend applicaties en is in 8 maanden tijd goed voor ruim 800 miljoen downloads. Joswiak noemt in het bijzonder het acceptatiebeleid voor App Store-applicaties waar recentelijk veel over te doen is. Hij verklaart dat in februari 96 procent van de ingediende applicaties ook daadwerkelijk in de App Store beland zijn. Ook zegt hij dat de procedure steeds sneller verloopt, 98 procent van alle applicaties hebben binnen 7 dagen of minder toestemming gekregen.

[b]iPhone OS 3.0: De SDK[/b]

Vervolgens krijgt Scott Forstall, directeur van iPhone Software, het woord om het nieuwe iPhone OS, waar de presentatie uiteindelijk om draait, te laten zien. Forstall noemt versie 3 een grote update voor het iPhone OS, iets wat je ook mag verwachten van een nieuw versienummer. Allereerst praat Forstall over functies die voor ontwikkelaars interessant zijn.

Ontwikkelaars krijgen de beschikking over een sterk verbeterde softwaredevelopmentkit (SDK) met meer dan duizend nieuwe API’s om binnen hun eigen applicaties te gebruiken. Dit is om het ontwikkelen nog eenvoudiger te maken en ontwikkelaars in staat te stellen nog meer met hun applicaties te doen. Scott zet in de presentatie enkele nieuwe functies uiteen:

[b]App Store – In App Purchase[/b]

Volgens Forstall is er van ontwikkelaars veel vraag geweest naar nieuwe prijsmodellen zoals mogelijkheden voor abonnementen, nieuwe levels voor games en nieuwe content voor verschillende applicaties. Om dit mogelijk te maken krijgt de App Store een nieuwe mogelijkheid: In App Purchase waarmee vanuit een applicatie bepaalde aankopen gedaan kunnen worden.

Dit is allemaal gekoppeld aan de iTunes Store en werkt dus op dezelfde manier als het kopen (en downloaden) van een gewone applicatie vanuit de iTunes Store op je computer of vanaf de App Store-applicatie op je iPhone of iPod Touch. Net als bij normale aankopen moet dus ook het wachtwoord van het iTunes Store-account worden ingevuld voor er tot aankoop overgegaan kan worden.

  • Vrij om eigen prijs te kiezen
  • 70% opbrengsten voor ontwikkelaar. 30% voor Apple
  • Geen bijkomende kosten voor credit cards
  • Uitbetaling geschiedt maandelijks
  • Alleen voor betaalde applicaties

[b]Peer to Peer[/b]

Peer to peer is een nieuwe functie van de SDK waarmee iPhones (en iPod Touches) met elkaar kunnen communiceren en op die manier ook bijvoorbeeld multiplayer-games kunnen spelen. Peer to peer voorziet in het volgende:

  • Automatisch zoeken/vinden
  • Via Bluetooth
  • Pairing is niet nodig
  • Bonjour voor communicatie tussen applicaties
  • Niet alleen voor games

[b]Accessoires[/b]

De derde nieuwe mogelijkheid van SDK 3.0 is de mogelijkheid voor ontwikkelaars van accessoires om speciale applicaties te bouwen waarmee deze accessoires bediend of uitgelezen kunnen worden. Als voorbeeld noemt Forstall een speaker om je iPhone in te zetten. Middels een speciale equalizer-applicatie voor de iPhone zou volgens Forstall de hardware-equalizer van de speaker aangepast kunnen worden.

Forstall denkt dat de medische wereld hier ook van kan profiteren. Als voorbeeld noemt hij een bloeddrukmeter die aangesloten kan worden op de iPhone middels de 30 pins-dockconnector aan de onderzijde. Middels een eigen applicatie zou je de gegevens van die bloeddrukmeter kunnen uitlezen.

  • Communicatie via de dock-connector
  • Communicatie via Bluetooth
  • Ondersteuning voor standaard protocollen
  • Ondersteuning voor eigen protocollen

[b]Maps[/b]

Met Maps-ondersteuning kunnen ontwikkelaars de bestaande Google Maps-applicatie binnen hun eigen applicatie bouwen. Het hart van de applicatie is in de nieuwe SDK een publieke API.

Het ondersteunt alle weergaven van de standaard Maps-applicatie en biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om hun eigen annotaties te gebruiken. Ook is het mogelijk om de huidige locatie te gebruiken en deze te blijven volgen middels GPS of een driehoeksmeting via WiFi of zendmast.

Apple gaat echter nog een stapje verder en introduceert zogenaamde turn by turn direction-mogelijkheden voor applicaties middels het CoreLocation-framework. Dit zet de deur open voor navigatie op de iPhone. Enig nadeel is echter dat hiervoor vanwege licentieproblemen niet de kaarten van Google gebruikt mogen worden. Ontwikkelaars moeten dus hun eigen kaarten gebruiken, al zal dat voor grote namen als TomTom en Garmin waarschijnlijk geen enkel probleem zijn.

[b]Push Notification[/b]

Volgende functie is Push Notification. Forstall geeft toe dat Apple hier laat mee is. De mogelijkheid werd vorig jaar al aangekondigd met de verwachting dit het eind van het jaar gereed te hebben, maar dit bleek toch iets minder eenvoudig. Voornaamste reden voor het uitstel is volgens Forstall de enorme groei van de App Store, de hardwarekant van de dienst was niet schaalbaar. Hieraan is het afgelopen halfjaar hard gewerkt.

Forstall gaat ook in op de vraag waarom er geen achtergrondprocessen ondersteund zullen worden. Hij geeft hiervoor een aantal redenen. Hoewel het voor Apple eenvoudiger is dan Push Notification, is het volgens Forstall niet goed voor de klant. Een aantal redenen die hij noemt zijn accuduur en performance.

De werking van Push Notifications is als volgt: Stel je hebt een chatprogramma draaien op de iPhone waarmee je berichten verstuurt via de MSN-server naar iemand anders. Op het moment dat je de applicatie sluit komt de Push Notification-service van Apple in het spel. Die heeft een constante verbinding met de iPhone en vangt alle wijzigingen van de MSN-server op. Er kunnen dan vervolgens drie soorten notifications gestuurd worden:

  • Badge (cijfertje op applicatie-icoon)
  • Audio-waarschuwing (aanpasbaar)
  • Tekst-waarschuwing

Push Notifications kan door alle ontwikkelaars gebruikt worden en het is bovendien geoptimaliseerd voor mobiele netwerken. En tot slot is het nu volledig schaalbaar.

Dit zijn slechts een aantal van een groot aantal nieuwe functies waar ontwikkelaars gebruik van kunnen maken. Ook nieuw is het versturen van e-mail vanuit een applicatie. Ontwikkelaars kunnen nu ook gebruik maken van de proximity sensor. Toegang tot de iPod-bibliotheek van de iPhone is met de nieuwe SDK ook mogelijk en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

[b]iPhone OS 3.0: Voor consumenten[/b]

Natuurlijk brengt het nieuwe iPhone OS ook een aantal nieuwe functies voor de eindgebruiker, de consument. In iPhone OS 3.0 zitten meer dan honderd nieuwe functies waarvan tijdens de presentatie de belangrijkste zijn behandeld.

[b]Knippen, kopiëren en plakken[/b]

Een van de meest gevraagde functies voor de iPhone is eindelijk een feit geworden. Vanaf OS 3.0 is het mogelijk om tekst te knippen, kopiëren en plakken.

Door te dubbeltappen op een stukje tekst wordt dit automatisch geselecteerd en verschijnen drie knopjes met het opschrift ‘Cut’, ‘Copy’ en ‘Paste’. Door in een lege ruimte te dubbeltappen verschijnen opnieuw drie knopjes, waaronder ‘Paste’. Hiermee kan het eerder gekopieerde stukje tekst geplakt worden.

Een groter gedeelte tekst (meerdere woorden) selecteren werkt als volgt: Opnieuw dubbeltappen waarna één woord geselecteerd wordt en er twee blauwe puntjes om dat woord verschijnen. Door het achterste puntje te verplaatsen kan de rest van de tekst ook geselecteerd worden.

Deze mogelijkheden werken in alle applicaties, zoals bijvoorbeeld Mail, Notes, Messages. HTML-tekst kan daarnaast ook geselecteerd worden. Om het plakken van een stukje tekst ongedaan te maken dient men de iPhone even te schudden waarna een venster verschijnt om het plakken omgedaan te maken. Het is ook mogelijk om een actie te herhalen.

Ten slotte wordt het mogelijk om meerdere foto’s rechtstreeks in bijvoorbeeld Mail te plakken zodat deze als bijlage met een e-mail verstuurd kunnen worden.

[b]Landschapsweergave[/b]

Alle basisapplicaties krijgen de mogelijkheid om in landschapsweergave te gebruiken. Dit betreft Mail, Notes, Messages. In deze weergave kan tevens het grotere toetsenbord gebruikt worden.

[b]Messages[/b]

In iPhone 3.0 is het mogelijk om sms’jes door te sturen en afzonderlijk te verwijderen. Er kunnen ook meerdere sms’jes tegelijkertijd worden geselecteerd en terwijl je een bericht verstuurt kan je aan de volgende werken.

Het grote nieuws is echter dat met iPhone 3.0 ondersteuning toegevoegd wordt voor MMS. Hiermee kunnen foto’s, contactpersonen (vcards), audiobestanden en zelfs locaties verstuurd worden.

[b]Voice Memos[/b]

Dit is een nieuwe applicatie in OS 3.0 waarmee audio opgenomen kan worden voor verschillende doeleinden.

[b]Agenda[/b]

Calendar krijgt ondersteuning voor twee nieuwe typen agenda’s. De eerste is CalDAV, een wereldwijd veelgebruikte standaard. Sinds kort heeft ook Google Calendar ondersteuning voor CalDAV waarmee het dus mogelijkheid gaat worden om Google Calendar op de iPhone te gebruiken. Met CalDAV kunnen agenda’s met anderen gedeeld worden.

Tweede type agenda is de mogelijkheid om te abonneren op een agenda. Dit gaat middels een bestandje in het .ics-formaat.

[b]Stocks[/b]

Stocks is de beursapplicatie van de iPhone. Met OS 3.0 wordt de functionaliteit van deze applicatie uitgebreid. Het zal mogelijk worden om nieuws over een bepaald bedrijf te zien, details weer te geven en tot slot is er ook een landschapsweergave voor het weergeven van grafieken.

[b]Zoeken[/b]

In OS 2.0 kan alleen gezocht worden binnen de Contacten-applicatie. Met OS 3.0 kan gezocht worden binnen alle basisapplicaties: Mail, Calendar, iPod, Notes. Apple gaat echter nog een stap verder.

In OS 3.0 is er links van het homescreen een nieuw homescreen toegevoegd met een vergrootglasje. Hierin kan binnen al deze applicaties gezocht worden. De functie heet, niet verrassend, Spotlight naar de gelijknamige functionaliteit uit Mac OS X. Spotlight op de iPhone kan niet alleen zoeken binnen eerder genoemde applicaties, maar ook naar contacten, applicaties, muziek, notities, agenda’s, e-mails.

[b]En de rest…[/b]

Nog wat functies die kort de aandacht kregen:

  • Synchroniseren van notities
  • Shake to shuffle van de iPod nano
  • Wi-Fi auto login voor hotspots
  • Stereo Bluetooth (A2DP)
  • Anti-phishing in Safari
  • Auto-aanvullen in Safari
  • Oudercontrole
  • Verbeterde taalondersteuning
  • YouTube-accounts

[b]Verkrijgbaarheid & kosten[/b]

Voor ontwikkelaars die deelnemen aan het iPhone Developer Program is de bèta van iPhone OS 3.0 sinds gisteren beschikbaar.

Eindgebruikers zullen wat langer moeten wachten. iPhone OS 3.0 staat gepland voor deze zomer en is gratis voor iPhone 3G-gebruikers. Als speciale bonus zal het ook beschikbaar komen voor de eerste generatie iPhone, maar zonder functies als MMS en stereo bluetooth.

Het nieuwe iPhone OS zal ook beschikbaar komen voor de iPod Touch, maar upgraden gaat 9,95 euro kosten.

[b]Video van het event[/b]

Zoals we van Apple gewend zijn is er ook weer een video van het special event beschikbaar. De video vereist QuickTime en kan hier gevonden worden.