1 min

De Franse overheid heeft besloten een punt te zetten achter de antipiraterijwetgeving die herhaalde overtreders toegang tot het internet ontzegt. Onder de naam Hadopi richtte de overheid een systeem van straffen op, hoewel serieuze boetedoening onder piraten uitbleef.

Het Hadopi-systeem is niet meer. Frankrijk’s digitale minister Fleur Pellerin bevestigde op een persconferentie in Zweden de ondergang van tenminste een deel van de wetgeving. "Het is vandaag de dag niet mogelijk om iemand van het internet te weren," vertelt ze. "Het is alsof je de watervoorziening afsnijdt."

De volgende stappen voor Hadopi zijn nog onbevestigd, hoewel er wel een adviesrapport klaarligt. Het rapport raadt aan om de naam van het instituut te veranderen en 1 procent belasting te heffen op alle verbonden apparaten, zoals smartphones, tablets en computers.

Frankrijk stelde de controversiële antipiraterijwet enkele jaren geleden in werking. De wetgeving beschreef dat na drie overtredingen straf zou worden uitgedeeld. De hoogst mogelijke repercussie in het stelsel betekende het ontnemen van internettoegang. Het systeem ging voortvarend van start en in het begin werden veel waarschuwingen uitgedeeld, maar slechts één zaak haalde het tot de drie waarschuwingen. Het resultaat was een boete van 150 euro.