1 min

Tags in dit artikel

, ,

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlandse volwassenen op 1 juli 2008 een DigiD had.

Met een DigiD is het voor Nederlandse burgers mogelijk om zich bij verscheidene overheidsinstellingen, zoals de Belastingdienst, het UWV, de gemeente en sommige zorgverzekeraars, kenbaar te maken. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld via het internet belastingaangifte te doen of subsidie aan te vragen.

54 procent van de volwassen autochtone bevolking had op 1 juli 2008 een DigiD. Bij de volwassen allochtone bevolking lag dat aantal op 45 procent. Opvallend is dat het aantal autochtone vrouwen dat een DigiD bezit kleiner is dan het aantal mannen dat een DigiD heeft.

Verder blijkt uit het onderzoek dat Surinaamse, Antilliaanse, Arubaanse en overige niet-westerse vrouwen vaker een DigiD hebben aangevraagd dan mannen van dezelfde herkomst.

Ook wordt uit de cijfers van het CBS duidelijk dat het aantal mannen van boven de 65 dat een DigiD bezit, groter is dan het aantal 19- tot 25-jarige mannen die een DigiD hebben. Deze piek wordt veroorzaakt door leeftijdsafhankelijke regelingen, zoals de AOW en het regelen van studiefinanciering.