1 min

Er zijn honderden Nederlanders de dupe geworden van fraude met belastingtoeslagen. Dit heeft de Belastingsdienst vandaag bevestigd tegenover NRC Next.

De fraude is kinderlijk eenvoudig gepleegd doordat het tot voor kort mogelijk was met een willekeurige DigiD, de gegevens van anderen bij de Belastingsdienst te wijzigen. Hiervoor was niet meer dan het burgerservicenummer, naam en geboortedatum van een persoon nodig. Daarna was het rekeningnummer waar toeslagen zoals huur, zorg en kinderopvang op werden gestort eenvoudig te wijzigen. De toeslagen liepen soms op tot wel 1500 euro.

Of dat dit nog niet erg genoeg is werd het bedrag ook nog eens terug gevorderd wanneer bleek dat de hoogte van het bedrag niet klopte. Mensen moeten dus betalen voor geld wat ze niet ontvingen van de Belastingdienst. Doordat de Belastingdienst de laatste tijd steeds vaker berichten van fraude ontving hebben zij inmiddels de mogelijkheid tot het opvragen en wijzigen van andermans gegevens geblokkeerd. De Belastingdienst kan niet zeggen om hoeveel gevallen het precies gaat. Er wordt op dit moment gesproken over honderden gevallen maar dit getal zou nog op kunnen lopen tot duizenden.