Ruim een week geleden stelde Apple build 10A432 van het nieuwe besturingssysteem Snow Leopard beschikbaar aan ontwikkelaars. Volgens verschillende bronnen is dat de definitieve versie van Snow Leopard, de Gold Master. Tot nu toe heeft Apple nog geen definitieve releasedatum voor Snow Leopard bekend gemaakt.


Kort daarna gingen er al meteen geruchten dat Snow Leopard eerder dan september verkrijgbaar zou zijn. Dit hadden onder andere verschillende bronnen tegenover de website MacRumors bevestigd, maar ook John Gruber van Daring Fireball, doorgaans goed geïnformeerd door betrouwbare bronnen, meldde kort na het nieuws dat Snow Leopard Gold Master zou zijn, dat Snow Leopard mogelijk al op 28 augustus in de winkel zou kunnen liggen.

Het weekend na de vermeende vrijgave van de Gold Master aan ontwikkelaars, doken er plotseling een serie foto’s op waarop de verpakking en de DVD van Snow Leopard te zien waren. Opvallend hieraan was dat het ontwerp van de verpakking en de DVD totaal niet overeenkwam met de afbeeldingen op de Apple-website. Hoe dan ook bleken zowel het installer-icoon van Snow Leopard als van Snow Leopard Server hetzelfde ontwerp te hebben, doorgaans een verkleinde versie van de uiteindelijke DVD.

Sindsdien bleef het eigenlijk stil, op een gerucht over een nieuwe build (10A435) na, maar dit bleek onzin. Er kwam geen nieuwe informatie meer naar buiten. Ook de releasedatum van 28 augustus leek steeds onwaarschijnlijker. Normaal gesproken maakt Apple ongeveer tien dagen voordat een Mac OS X-versie in de winkel ligt, de officiële releasedatum bekend, maar tot nu toe is er geen persbericht van Apple verschenen.

Afgelopen nacht was er opeens het nieuws op Twitter, dat de Mac Box Set, bestaande uit Snow Leopard, iLife ’09 en iWork ’09, in de Amerikaanse versie van de online Apple Store was verschenen met een leveringstermijn van 24 uur. Ongeveer twee uur later, genoeg tijd voor Google echter om de website te cachen, was de Mac Box Set, vermoedelijk een placeholder voor de echte versie, weer verdwenen. Dit werpt een nieuw licht op de geruchten dat Snow Leopard mogelijk toch al eerder verkrijgbaar zal zijn.


Het nieuwe besturingssysteem van Apple is al enige tijd voor te bestellen in de webwinkel van Amazon, maar dit geldt alleen voor Amerikaanse gebruikers. Apple heeft aangegeven dat Snow Leopard vanaf september verkrijgbaar zou zijn voor een prijs van 29 euro. Uitgebreide informatie over de verkrijgbaarheid, prijzen en andere informatie vind je op ons forum.