2min

De nieuwe organisatie zal de interoperabiliteit van open source software voor digitale portemonnees bevorderen

Deze week kondigde Linux Foundation Europe de officiële oprichting aan van de OpenWallet Foundation (OWF). Volgens de aankondiging is het doel van de OWF om “open source software te ontwikkelen ter ondersteuning van de interoperabiliteit voor een breed scala aan wallet use cases”.

De use cases waarop zij zich zullen richten omvatten het doen van betalingen, het bewijzen van identiteit, het opslaan van gevalideerde referenties zoals werk, opleiding, financiële status en rechten. Dit zal volgens hen “vertrouwen in de digitale toekomst mogelijk maken”.

Waarom dit nodig is

PayPal, Google en Apple behoren tot de populairste aanbieders van digitale portemonnees, maar hun verschillende portemonnee-apps werken niet goed met elkaar samen. Een Apple Pay-gebruiker kan bijvoorbeeld geen geld sturen naar Google Pay-gebruikers. Om dit probleem aan te pakken is de OWF van plan een “open source engine” te creëren die interoperabele digitale portemonnees in alle mogelijke gebruikssituaties kan aandrijven.

De OWF zal zelf geen portemonnee publiceren, noch referenties aanbieden of nieuwe standaarden creëren. In plaats daarvan wil de open source software engine de kern worden die andere organisaties en bedrijven gebruiken om hun eigen digitale portemonnees te ontwikkelen. De portemonnees zullen streven naar gelijkwaardigheid met de beste beschikbare portemonnees en interoperabiliteit met grote grensoverschrijdende projecten zoals de Digital Identity Wallet van de EU.

Gabriele Columbro, algemeen directeur van de Linux Foundation Europe, lichtte de eurocentrische aard van de inspanning toe. “De EU is een leidende kracht geweest op het gebied van gegevensbescherming en consumentenbescherming”, zei hij, “en inspanningen zoals OWF bieden een concrete kans voor beleidsmakers om hun engagement ‘naar links te verschuiven'”. Dit zal volgens hem “een continue en transparante feedbackcyclus tussen regelgeving en gereguleerde technologie” mogelijk maken.

Europa is inderdaad van plan digitale portemonnees op te nemen in zijn bestaande eIDAS-verordening (elektronische identificatie, authenticatie en vertrouwensdiensten). Dit zal alle EU-burgers een enkele digitale identiteit geven voor transacties en verificatie bij alle bedrijven en overheidsdiensten.

Een breed scala publieke en private sponsors

Sponsors van de OWF zijn onder meer Accenture, Gen, Futurewei en Visa. Algemene leden die de stichting sponsoren zijn American Express, Deutsche Telekom/T-Systems, esatus AG, Fynbos, Hopae, IAMX, IDnow, IndyKite, Intesi Group, Ping Identity, SmartMedia Technologies (SMT), Spruce en Swisscom.

Daarnaast hebben 20 vooraanstaande non-profitorganisaties, academische en overheidsinstellingen zich aangesloten bij de OWF, aldus de stichting.

Lees ook: Linux Foundation onthult Open Metaverse Foundation