De door ATI ontworpen GPU voor de Xbox 360 is door wetenschappers op de universiteit van Warwick (Engeland) gebruikt als goedkoop alternatief voor ‘parallel processing’. Door een aantal processors parallel te laten werken kunnen gegevens en berekeningen sneller worden verwerkt.

De wetenschappers gebruikte deze GPU’s bij een experiment waarbij elektrische signalen in beschadigde hartcellen worden gestimuleerd. De hoeveelheid berekeningen die gelijktijdig moesten worden uitgevoerd zouden door deze ATI chip uitvoerbaar zijn.

Dr. Simon Scarle van het onderzoeksteam meldt het volgende: "In plaats van prachtige visuele effecten op het scherm te toveren is de chip nu iets aangepast. In het kader van mijn onderzoek zal het dan ook niet de positie van een object en de bijbehorende ’texture’ berekenen, maar bepaalt het de verschillende chemische niveaus in een cel."

De chip van de Xbox 360 is dus voor het eerst gebruikt voor de medische wetenschap. De Wii en PlayStation 3 zijn hier al eerder voor gebruikt. Zo onderzoekt het UMC in Groningen of de PlayStation 3 sneller röntgenfoto’s kan uitlezen en beoordelen.

De Wii zou volgens een hoogleraar van de Haagse Hogeschool misschien wel goed kunnen werken bij het revalideren, vooral bij jongeren. Helaas is het nog niet bewezen en is er een onderzoek gestart.