Een netwerk van Russische malwaremakers en spammers betalen 29 eurocent voor elke Mac die besmet is met neppe videosoftware, zo meldden beveiligingsonderzoekers op vrijdag.

In een vorige week gehouden presentatie op de Virus Bulletin 2009-conferentie in Genève, Zwitserland, weidde Sophos-onderzoeker Dmitry Samosseiko uit over het onderzoek naar het Russische samenwerkingsverband Partnerka.

Partnerka verdient geld met het verspreiden van spam en malware door te betalen voor geïnfecteerde computers. Iedereen die bijvoorbeeld eens een e-mailbericht van een Canadese apotheek heeft ontvangen, heeft met Partnerka te maken gehad.

Bovendien is er een afdeling van Partnerka die zich richt op Mac OS X. Deze afdeling verkoopt en promoot neppe Mac-software. Dit gebeurt op sites als Mac-codec.com. "Een paar maanden geleden bood deze site Mac-pc’s aan voor 29 cent, evenals promotiemateriaal voor nep-Mac OS-videospelers," aldus de onderzoeker.

"Het groeiende bewijs van cybercriminelen met een financiële drijfveer voor Macs is geen goed nieuws, zeker niet als zoveel Mac-gebruikers niet beschermd zijn", aldus Graham Cluley, senior technology consultant bij het Britse beschermbedrijf.

Overigens zijn op dit moment dreigingen voor Mac OS X amper aanwezig. In juni 2008 ontdekte Intego een Trojaans paard dat een lek in Mac OS X uitbuitte en afgelopen januari deed een iWork ’09-versie met malware op p2p de ronde.

Het gehele onderzoek naar het Partnerka-samenwerkingsverband kan hier worden gevonden in PDF-formaat.