2min

ScoutinScience, een startup die met AI wetenschappelijke databronnen en publicaties onderzoekt op technologie met marktkansen, heeft een eerste investering opgehaald. De investeerder is Lumana Invest uit Heiloo.

De exacte omvang van het investeringsbedrag is niet bekendgemaakt, maar de startup uit Enschede is zeer blij met de kapitaalinjectie. Het bedrag zal worden gebruikt om de ontwikkel- en verkoopactiviteiten verder uit te bouwen.

Zoeken naar techpareltjes

ScoutinScience houdt zich bezig met het doorzoeken van publieke en private wetenschappelijke databronnen en publicaties naar de ‘verborgen pareltjes’ die mogelijk technische oplossingen en toepassingen opleveren. Met deze informatie kunnen bijvoorbeeld de ‘tech-transfer’-kantoren van universiteiten of kennisinstituten deze kansen aanbieden bij andere bedrijven om de technologie op de markt te brengen.

AI-model

De startup voert deze zoektocht uit met een eigen AI-model. Dit model gebruikt voor zijn verzamel-, combinatie-, verwerkings- en rangschikkingsprocessen eigen NLP-technieken (inclusief BERT-modellen). Hiermee wordt een Business Potential Score (BPS) bepaald die voor iedere publicatie de potentiële tech-transferkansen weergeeft.

Ieder wetenschappelijk domein heeft zijn eigen AI/ML pipeline. Het scanproces evalueert verschillende aspecten van de publicaties, zoals de algemene wetenschappelijke/technologische bijdrage, de tech-transfer samenvatting, het voorspelde ‘technology readiness level’ of het exacte deelgebied en de topics van het onderzoek. Sommige features zijn aan andere databases gekoppeld, onder meer om de huidige industriële trends van het subveld of sector van de publicatie te beoordelen.

ScoutinScience is een voorstander van explainable AI, zodat klanten altijd het relevante bewijs krijgen voor het verifiëren van de resultaten.