2min

De nieuwste versie van het populaire besturingssysteem Red Hat Enterprise Linux biedt naast uitgebreide mogelijkheden ook beveiligingsupdates en andere fixes.

Deze week kondigde Red Hat de algemene beschikbaarheid van Red Hat Enterprise Linux 9.2 aan. De nieuwe release bevordert de inspanningen van Red Hat om “complexe Linux-platformtaken in de hybride cloud te vereenvoudigen en te stroomlijnen, van datacenters tot publieke clouds tot edge-implementaties, en helpt IT-teams om tekorten aan personeel en vaardigheden beter op te vangen en de efficiëntie op kritieke infrastructuurgebieden te verbeteren”, aldus Red Hat.

Focus op hybride cloud computing

Bij de aankondiging van de nieuwe Linux-versie haalde Red Hat een IDC-rapport aan waaruit blijkt dat het marktaandeel van Linux OS-omgevingen zal groeien van 78% in 2021 tot 82% in 2026 in de hybride cloud (fysieke, virtuele en cloud-implementaties).

Volgens Red Hat betekent dit dat “de behoefte aan uitgebreide Linux-infrastructuurvaardigheden en -capaciteiten niet alleen zal verdwijnen, maar zelfs kritischer zal worden naarmate deze omgevingen in complexiteit toenemen”.

Als antwoord hierop bevat Enterprise Linux nu organisatiespecifieke beveiligingsbeleidsregels in de gegenereerde images, evenals ondersteuning voor het maken en delen van Red Hat Enterprise Linux blueprints, zowel binnen als buiten het datacenter.

Lees ook: Oracle en Red Hat brengen RHEL naar OCI

Verbeteringen aan Web Console en Podman

De nieuwe OS-versie bevat ook verbeteringen aan de Web Console van Red Hat Enterprise Linux. Deze omvatten de mogelijkheid om automatische ontgrendeling van versleutelde schijven op root-bestandssystemen te configureren met behulp van NBDE (Network Bound Disk Encryption). Daarnaast stelt het systeembeheerders in staat om veelgebruikte combinaties van systeembrede cryptobeleidsregels te selecteren.

De release bevat ook verbeteringen aan Podman, dat in RHEL 9 een opfrisbeurt kreeg om orde te scheppen in potentiële “container-wildgroei”. Het biedt de mogelijkheid om events voor het aanmaken van containers te tracken. Dit is handmatig mogelijk en als deel van een geautomatiseerde workflow. Dit helpt een volledig zicht te houden op de systeemactiviteit, vooral in omgevingen die regelmatige audits vereisen.

“De nieuwste versies van ’s werelds toonaangevende enterprise Linux-platform brengen meer automatisering om IT-teams te helpen hun bereik over de hybride cloud uit te breiden en maken het tegelijkertijd gemakkelijker om innovatie te omarmen, of het nu gaat om containers of nieuwe hardware-architecturen”, aldus Gunnar Hellekson, Vice President en General Manager van Red Hat Enterprise Linux.

TIP: De staat van Kubernetes in 2023