2min

Tags in dit artikel

, , ,

Uit een onderzoek van Jeroen Lemmens van de Universiteit van Amsterdam is gebleken dat van de 1200 leerlingen twee procent is verslaafd aan gamen. Dit onderzoek is alleen gedaan bij jongens van 12 tot en met 18 jaar.

Dit onderzoek heeft Lemmens samen gedaan met nog twee andere onderzoekers, namelijk Patti Valkenburg en Jochen Peter. Ze hadden met zijn drieën 21 stellingen gemaakt op basis van zeven kenmerken die gameverslaving aanduiden.

Ze hadden tijden het onderzoek 1217 scholieren onderzocht met deze stellingen waardoor er nog maar 721 overbleven die in de buurt kwamen van een gameverslaving. Van de 721 die waren overgebleven hebben ze een meetmethode gebruikt om hun gamegedrag te analyseren. Van alle onderzochte scholieren gaf 59 procent aan dat ze regelmatig gamen. Uit het onderzoek bleek ook dat meiden gemiddeld 4,3 uur per week gamen en jongens 10,5 uur aan gamen besteden. De echte hardcore gamers kunnen er wel 63 uur mee bezig zijn.

De zwaarverslaafden die meededen aan dit onderzoek hadden de zeven kenmerken van verslaving. Ze raken uit evenwicht als ze moesten stoppen met gamen en ze kregen stemmingswisselingen en conflicten. Veel van de verslaafde jongens zijn vaak eenzaam, minder tevreden met hun leven, missen sociale vaardigheden en zijn agressief tegen niet-gameverslaafden.

Negen procent van de scholieren die meededen aan het onderzoek gamen met een grote regelmaat, maar voldoen niet aan de kenmerken. Volgens het onderzoek zitten ze wel op het randje van verslaving. Lemmens komt zo snel mogelijk met de resultaten van het vervolgonderzoek naar de oorzaak en gevolg van deze verslaving.