2min

De Consumentenbond organiseert vandaag een twitter-debat over downloaden. De inzet van dit debat is dat het downloadverbod van tafel gaat, want het criminaliseren van consumenten die downloaden vindt de Consumentenbond onacceptabel.

Het debat begint om 11 uur op www.twitter.com. Iedereen kan reageren op de stellingen door tweets te sturen met het topic #downloaddebat. De Consumentenbond zal deze berichten retweeten op www.twitter.com.

Uit onderzoek van de consumentenbond is gebleken dat 45 procent van de 1000 ondervraagden regelmatig muziek download van internet, 67 procent doet dat vrijwel alleen bij gratis bestanden. 26 procent van de ondervraagden geeft aan eventueel extra te willen gaan betalen voor een downloadvergoeding. 73 procent ziet een oplossing in een verplichte vergoeding voor artiesten via downloadsites, waardoor het voor consumenten vrijwel gratis blijft en inkomsten worden gemaakt door advertenties. De consumentenbond is er nog steeds een voorstander van dat gratis downloaden voor eigen gebruik zou mogen.

Op 16 december 2009 behandelt de Tweede Kamer een rapport en voorstellen van de werkgroep auteursrechten. De bond roept iedereen op deel te nemen aan het debat met een reactie van maximaal 140 tekens.

De consumentenbond vindt de voorstellen van de werkgroep auteursrechten een grote inbreuk op de privacy. Elke Nederlander wordt nu in feite continu digitaal preventief gefouilleerd. Verschillende andere Europese landen treffen nu al voorbereidingen om het downloadverbod met draconische maatregelen te handhaven. Zo willen ze in Frankrijk en Groot-Brittannië consumenten afsluiten van het internet als zij het downloadverbod overtreden.