1 min

De Tweede Kamer zou vandaag eigenlijk gaan debatteren over het downloadverbod dat met spoed werd ingevoerd in april van dit jaar. De Kamer zou gaan debatteren met staatssecretaris Fred Teeven. Het debat is nu echter verplaatst naar 24 september omdat er nog een Europese rechtszaak loopt waar enkele leden van de Kamer op willen wachten.

Het Europese Hof deed in april de uitspraak dat het downloaden van auteursrechtelijk materiaal, waaronder films en muziek, niet is toegestaan uit illegale bron. De oplossing die Nederland hiervoor hanteerde via een thuiskopieheffing was volgens het Hof onvoldoende. Op basis van die uitspraak besloot staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie om versneld het downloadverbod in te voeren. Hierdoor voldoet Nederland wel aan de Europese regels.

Aangezien het downloadverbod versneld werd ingevoerd zonder de Tweede Kamer volledig te informeren volgden er ook vragen. Vragen die verschillende partijen graag beantwoord willen zien waaronder Joost Taverne van de VVD maar ook Kees Verhoeven van D66. Taverne heeft nu echter uitstel aangevraagd vanwege een lopende zaak bij het Europese Hof, op basis daarvan is het debat verplaatst naar 24 september. Een beslissing waar Verhoeven het dan weer niet mee eens is, hij wil zo snel mogelijk een debat, hij vind het politieke sabotage dat er iets wordt ingevoerd zonder de Kamer te informeren en zonder snel een debat erover te kunnen voeren. Verhoeven gaat nu proberen de datum van het debat naar voren te halen, iets wat volgens Taverne niet kan vanwege zomerreces en prinsjesdag.