WhatsApp test functie om berichten te sturen naar Telegram en Signal

WhatsApp test functie om berichten te sturen naar Telegram en Signal

Meta zal als één van de aangeduide gatekeepers dienen te voldoen aan de Digital Markets Act. De sociale mediagigant start onmiddellijk met de implementatie van de wetgeving op WhatsApp.

Vorige week maakte de Europese Commissie bekend welke bedrijven voldoen aan de term ‘gatekeeper’ en dus dienen te voldoen aan de Digital Makets Act (DMA). Overtredingen op de wetgeving worden beboet vanaf maart 2024.

Lees ook: Google-moeder, Amazon, Apple, Meta en Microsoft vormen ‘gatekeepers’

WhatsApp-gebruikers sturen met Telegram-gebruikers

Meta werd samen met vijf andere bedrijven aangeduid. Er zitten daardoor veranderingen aan te komen bij verschillende diensten van Meta, waaronder bij WhatsApp. Voor dit communicatieplatform is de techgigant momenteel al de wetgeving aan het testen. Het gaat om tests met een third-party chatoptie die WhatsApp-gebruikers laat sturen met gebruikers van concurrerende communicatieplatformen zoals Telegram en Signal.

De test werd eerst ontdekt door WABetaInfo, daar wordt gemeld dat er tekenen voor ondersteuning voor chatapplicaties van derden werden gevonden in de Android-versie 2.23.19.8. De functie is overigens wel nog onder ontwikkeling en dus nog niet toegankelijk voor een (test)publiek.

Probleem voor encryptie-technologie

Onder de DMA dienen applicaties van grote techbedrijven interoperabiliteit te verzorgen met kleinere, concurrerende applicaties. Dit om de macht van Big Tech in te perken en concurrerende merken een eerlijkere kans te bieden.

Voor chatapplicaties zoals WhatsApp kunnen de regels alleen een bedreiging voor de veiligheid betekenen. Om berichten veilig van zender naar ontvanger over te brengen, zonder derden een kans te geven om het bericht mee te lezen, wordt gebruik gemaakt van end-to-end encryptie. Security-experten waarschuwden eerder al dat het extreem moeilijk of zelfs onmogelijk zal zijn om deze technologie te kunnen gebruiken als berichten naar een externe applicatie worden verzonden.

De ondersteuning voor chatapplicaties van derden zal Meta ook dienen door te voeren naar Messenger. iMessage van Apple blijft (voorlopig) buiten bereik van de DMA. De Europese Commissie geeft zichzelf nog vijf maanden om te beoordelen of deze chatapplicatie eveneens zal moeten voldoen aan de DMA.