2min

Het communityplatform Reddit en verschillende Amerikaanse nieuwsorganisaties gaan de strijd aan met generatieve AI-platforms en zoekmachines over het ‘schrapen’ van hun content.

Reddit en verschillende Amerikaanse nieuwssites binden nu de strijd aan met generatieve AI-tools en zoekmachine Google en eisen compensatie. Inmiddels zouden ongeveer 535 nieuwsorganisaties, waaronder zeer bekende als The Washington Post, New York Times en Reuters, ChatGPT-blockers gebruiken.

Deze blockers maken het voor de AI-tool onmogelijk de content data te gebruiken voor het trainen van het onderliggende GPT-4-model.

Reddit meest extreem

Communityplatform Reddit gaat nog een stap verder. Eerder dit jaar verhoogde het dramatisch de prijzen van zijn API, van gratis naar haast onbetaalbaar, waardoor veel third-party apps problemen ondervonden.

Als reden voor deze prijsverhoging gaf het communityplatform dat het hiermee wil voorkomen dat generatieve AI-bedrijven zomaar de content van het platform gebruiken voor het trainen van hun LLM-modellen. Dit leidde echter tot protesten en het platform heeft deze maatregel afgezwakt.

Het communityplatform heeft onlangs echter een meer directe stap tegen generatieve AI-specialisten en zoekmachines genomen, zo berichten media, en van hen financiële compensatie geëist. Mocht dit niet gebeuren, dan wil Reddit de search crawlers van Google en Bing gaan blokkeren.

Dit betekent dat Reddit uit de zoekresultaten verdwijnt en mogelijk daardoor minder bezoekers krijgt. Volgens het platform, zo schrijft The Washington Post, is dat dan onvermijdelijk, maar zou het platform zonder search engines kunnen overleven.

De kwestie rond generatieve AI die, bijvoorbeeld, nieuwssites afgraast voor het trainen van de onderliggende LLM-modellen is volgens Ars Technica een voorbeeld van hoe in de nabije toekomst bedrijven en leveranciers van generatieve AI met elkaar moeten omgaan rondom het gebruiken van data voor dit soort oplossingen.

Lees ook: Reddit dreigt identiteit te verliezen in jacht naar winst