2min

Tags in dit artikel

, ,

Reddit ziet toch af van een universele API-beprijzing. De stap biedt verlichting voor ontwikkelaars van apps voor toegankelijkheid, zoals blinden en slechtzienden. Het is een belangrijke ontwikkeling voor ontwikkelaars die zich zorgen maken over de financiële lasten van dure vergoedingen en voor de gebruikers die op deze apps vertrouwen om op Reddit te surfen.

Als de apps niet-commercieel zijn en voorzien in toegankelijkheidsbehoeften, worden ze vrijgesteld van de kosten voor toegang tot de gegevens van Reddit.

Tim Rathschmidt, een woordvoerder van Reddit, legt uit: “We hebben contact gelegd met geselecteerde ontwikkelaars van niet-commerciële apps die zich richten op toegankelijkheidsbehoeften en we hebben hen vrijstellingen aangeboden van onze grootschalige prijsvoorwaarden.”

De oorspronkelijke prijsstelling leidde tot reacties

Christian Selig, de ontwikkelaar van Apollo, schatte dat de bijgewerkte prijsstelling zou neerkomen op maar liefst 20 miljoen dollar per jaar.

De moderators van de r/Blind subreddit spraken zich onlangs sterk uit tegen de prijswijzigingen en benadrukten de potentiële schade voor schermlezer-apps zoals RedditForBlind en Luna For Reddit.

In een uitgebreid bericht uitten de moderators hun bezorgdheid door te stellen: “Dit heeft niet alleen invloed op jouw vermogen om op een vloeiende, aanpasbare en efficiënte manier toegang te krijgen tot Reddit; velen van ons in het modteam zijn ook blind en we zijn afhankelijk van deze apps van derden om ervoor te zorgen dat deze gemeenschap een veilige, leuke en productieve plek blijft.”

Een stap in de richting van collectieve actie

Ze merkten verder op dat de officiële Reddit-apps en de nieuwe Reddit-interface niet de noodzakelijke toegankelijkheidsniveaus bieden die nodig zijn om de community effectief te beheren.

Ondanks de inspanningen van de moderatoren leken hun zorgen in eerste instantie aan dovemansoren gericht, omdat Reddit onbewogen bleef. Reddit heeft nu echter aanpassingen gemaakt als reactie op de verontwaardiging van de gemeenschap.

De r/Blind subreddit is van plan om samen met vele andere subreddits een tijdelijke shutdown te houden van 12 tot 14 juni om te protesteren tegen de API prijswijzigingen.

Lees ook: Reddit wil AI-bedrijven laten betalen voor API