2min

Tags in dit artikel

, , ,

Toegang tot de Reddit-API is voortaan niet meer gratis. Het bedrijf wil dat de ontwikkelaars van generatieve AI een bijdrage leveren om gebruik te maken van gebruikersdata.

Het online forum Reddit staat erom bekend dat nagenoeg elk onderwerp besproken wordt in een van de ‘subreddits’, ook wel subfora. De website is sinds 2005 continu gegroeid. Momenteel kent het platform 57 miljoen gebruikers, die dagelijks onbedoeld een enorme hoeveelheid data voor AI-training produceren. OpenAI maakte er met ChatGPT dankbaar gebruik van.

Hallucinatie

Reddit-CEO Steve Huffman legt aan New York Times uit dat de gegevens van grote waarde zijn. “Maar we hoeven al die waarde niet zomaar gratis te overhandigen aan een paar van de grootste bedrijven ter wereld.”

Reddit heeft nog niet duidelijk gemaakt hoeveel bedrijven over moeten maken voor toegang tot de API. Toch is al wel duidelijk dat er volgens het bedrijf na betaling ‘hogere gebruikslimieten en bredere gebruiksrechten’ beschikbaar zijn. De API is sinds 2008 beschikbaar.

De API-kosten zouden ook wel eens invloed kunnen hebben op de groep third-party apps die Reddit op hun eigen manier presenteren. Platforms als Apollo, Rif en Relay hebben hun verdienmodel met advertentie-opbrengsten gebaseerd op toegang tot de API.

Het corpus van Reddit is breed, maar ook tegenstrijdig en onvolledig. 62 procent van de gebruikers zijn man en bijna de helft van de Reddit-bevolking komt uit de Verenigde Staten. Het is dus niet per se op zichzelf een representatieve groep, maar de hoeveelheid data en de breedte der onderwerpen zal toch van onschatbare waarde zijn voor AI-training.

Lees ook: Reddit getroffen door datalek na phishing-aanval