2min

Blue Planet Software en Electronic Arts Mobile maakten vandaag op een persconferentie bij EA Montreal bekend dat Tetris op de mobiele telefoon immens populair is. Sinds 2005 is het spel al meer dan 100 miljoen keer betaald gedownload voor mobiele telefoons.

Sinds 2006 is EA Mobile de exclusieve uitgever van Tetris-spellen, de rechten liggen bij Blue Planet Software. Meerdere Tetris-spellen zijn uitgegeven op verschillende platformen, waaronder de App Store. "Een mobiele Tetris-game is een tijdloos fenomeen", zegt Henk Rogers, CEO van Blue Planet Software. "Steeds meer mensen beschikken over mobiele telefoons waarop je Tetris kunt spelen. Mensen willen zelf bepalen wanneer ze gamen; of ze nu wachten bij de tandarts of op de bus. Dankzij revolutionaire mobiele telefoons met touchscreens kunnen we nu compleet nieuwe games aanbieden voor die verloren momenten. Het is fantastisch dat we het succes van Tetris op de Game Boy in 1989 hebben weten te herhalen op mobiele telefoons. Deze game heeft zich bewezen als een tijdloze en ijzersterke klassieker, ongeacht het platform waarop het wordt gespeeld."

Tetris werd in 1984 ontwikkeld door de Russische wiskundige Alexey Pajitnov. De eerste mobiele platform van het spel werd in 2001 uitgebracht. Tetris bestaat inmiddels meer dan 25 jaar en is op bijna elk platform uitgekomen. Op de E3 van 2009 werd er nog een feest gevierd vanwege het 25-jarige bestaan van het spel. Ook verscheen er een wetenschappelijk artikel in BMC Research Notes. In het artikel werd beschreven dat mensen die vaak Tetris spelen hun hersenen efficiënter gebruiken. Het kritische denkvermogen en de bewegingscoördinatie zou door het spelen beter ontwikkeld worden.

"Tetris is de grootste franchise in de markt voor mobiele games. De game spreekt doelgroepen van alle leeftijden aan en laat zich perfect vertalen naar elk willekeurig platform", zegt Adam Sussman, vice-president Worldwide Publishing van EA Mobile. "Dankzij onze samenwerking met Blue Planet Software kunnen we Tetris optimaal aanpassen aan de dynamische markt van mobiele telefoons met behoud van het originele concept. 100 Miljoen betaalde downloads zijn daarvoor duidelijk het bewijs."

"Met de Tetris-bouwstenen hebben we 10 jaar geleden de fundering voor ons bedrijf gelegd", zegt Miyaji, president van G-mode, de exclusieve distributeur van Tetris in Japan. "Alleen het afgelopen jaar al is onze game Tetris League bijna 100 miljoen keer gespeeld in Japan. De groei van G-Mode en Blue Planet Software gaat hand in hand en we hopen samen Tetris nog bekender en populairder te maken."