2min

Op de Bioshock 2 site heeft 2k games een vraag en antwoord blog gepost, naar aanleiding van de vele vragen vanuit de community. De vragen waren allemaal over de – al dan niet online – multiplayer opties en instellingen voor de game.

De belangrijkste vraag was natuurlijk of Bioshock 2 dedicated servers en LAN-opties zou krijgen. Van beide schijnt echter geen sprake te zijn. Volgens 2k games "is er altijd maar een begrensde hoeveelheid tijd beschikbaar voor de ontwikkeling van een spel". Hierbij zou er een keuze gemaakt moeten worden tussen de vraag van de fans en de kwaliteit. Aangezien er nog geen multiplayer-basis in de code van de vorige Bioshock aanwezig was, moest deze nog volledig ontwikkeld worden. Hierbij werd de keus gemaakt om één onderdeel goed te doen, in plaats van meerdere onderdelen slecht. "We kozen voor een solide fundament", aldus 2k games.


Andere onderwerpen waren onder andere het party-systeem, en de verschillen hiervan tussen de consoles, of je ranked matches met je vrienden kunt spelen, wat het verschil in ranked en unranked is, hoe de matchmaking omgaat met slechte verbindingen, en of een optie om spelers te "kicken" aanwezig is.

Zo is er inderdaad een optie om samen met je vrienden online te spelen, in zogenaamde parties. Dit kun je tot maximaal 4 vrienden verhogen, in totaal een groep van 5 dus. Ook kun je bij andere vrienden joinen, oftewel meedoen nadat het spel begonnen is, mits er genoeg plaats in de match aanwezig is. Een private match is natuurlijk ook mogelijk. Hierbij kun jij, samen met 9 vrienden, zonder statistieken oefenen of lol trappen.

Ranked matches zijn inderdaad samen met je vrienden te spelen, het is zelfs zo dat er geen verschil is tussen ranked en unranked. Van alle spellen, exclusief private matches, worden de statistieken opgeslagen. Als je voor de statistieken speelt is het dus handig om van tevoren eerst in een private match te oefenen. Het spel zal automatisch tegenstanders van hetzelfde niveau als jij en je vrienden kiezen.

Bij het matchmaking worden volgens 2k een aantal aspecten afgewogen. Dit zijn het niveau van de speler, een zo kort mogelijke wachttijd, en natuurlijk een lage ping tussen de spelers.

Een kick optie is niet aanwezig in het spel. Volgens 2k games zou dit leiden tot meer "oneerlijk kicken dan eerlijk kicken". Als je een hacker of cheater tegen zou komen, is het advies om deze te reporten en de match te verlaten.