3min

Tags in dit artikel

, ,

Terug naar Rapture

Tien jaar later


De gebeurtenissen van het eerste deel van Bioshock, waar jij als ‘Jack’ de keuze gemaakt hebt om de Little Sisters te redden of te vermoorden, hebben een groter effect gehad op Rapture dan verwacht. Dr. Tenenbaum is naar de oppervlakte gevlucht met alle overgebleven Little Sisters, waardoor er in Rapture een chaos en burgeroorlog is ontstaan. Het gebrek aan ADAM, de Little Sisters waren er niet meer om dit te recyclen van de lijken, zorgde ervoor dat de Splicers steeds agressiever en gewelddadiger werden, waardoor ze elkaar aanvielen en alleen de sterksten overleefden.


Tijdens deze periode trad Dr. Sofia Lamb op de voorgrond, een politiek figuur van Rapture, die recht tegenover Andrew Ryans (de oprichter van Rapture) ideeën stond. Dr. Sofia Lamb richtte haar Rapture Family op, en rekruteerde de beste Splicers in haar leger. Daarnaast gebruikt ze zogenaamde Big Sisters, dit zijn Little Sisters die te oud zijn geworden om hun taken als Little Sister uit te kunnen voeren, maar nog wel volledig gehersenspoeld zijn door Dr. Sofia Lamb. Ze gebruikt deze Big Sisters om nieuwe Little Sisters te kidnappen van de wereld boven de golven.

Subject Delta


Jij speelt het spel als Subject Delta, de allereerste (geslaagde) Big Daddy in de Alpha-serie. Het begint echter allemaal niet zo rooskleurig. Dr. Sofia Lamb dwingt je namelijk in 1958 om zelfmoord te plegen en neemt je jouw Little Sister af. Tien jaar na de gebeurtenissen van het eerste deel ontwaak je plots bij een Vita-Chamber, om er achter te komen dat Rapture behoorlijk veranderd is. Daar begint jouw reis door de onderwaterwereld om je Little Sister, Eleanor, terug te vinden en Dr. Sofia Lamb te stoppen. Onderweg krijg je verschillende keuzes voorgelegd in een meeslepend verhaal dat in mijn ogen stukken beter en verrassender is dan het verhaal van het eerste deel.


Omdat je nu als Big Daddy door het spel heen gaat, zul je andere functies hebben dan in het eerste deel. Zo is het meest opvallende direct al de ronde randen in je beeld: de randen van je helm. Ook het lopen klinkt zwaarder en een landing nadat je ergens vanaf springt zorgt er voor dat je een gevoel van macht krijgt, wat in het eerste deel wel eens ontbrak.

Natuurlijk heb je ook andere voordelen, zo is Subject Delta uitgerust met de mogelijkheid om Plasmids te gebruiken, iets dat andere Big Daddies niet kunnen. Uiteraard leen jij ook dingen die de andere Big Daddies ook hebben, zoals de enorme Drill, die we nog goed kennen van de Bouncer Big Daddies uit het eerste deel. Helaas ben jij nog maar een prototype en ben je lang niet zo sterk als de verder ontwikkelde Big Daddies, dus onoverwinnelijk ben je allerminst.

Tijdens het spel zul je diverse Big Daddies tegenkomen die je kunt verslaan om daarna de Little Sisters over te nemen. Die kun je vervolgens inzetten om voor jou ADAM te laten verzamelen. Je kunt er echter ook weer voor kiezen om de Little Sisters te vermoorden en zo snel meer ADAM te krijgen. Je moet dus met grote regelmaat weer knokken met de logge Big Daddies, waaronder de nieuwe Rumbler Big Daddy, die over aanvallen van afstand beschikt en stukken gevaarlijker is dan de andere Big Daddy types. Lukt het je om in elk level alle Little sisters te redden/harvesten, dan zul je bezoek krijgen van een Big Sister en geloof me, Big Daddies zijn niets vergeleken bij deze meiden. In elk level zijn deze gevechten spannend en uitdagend, zelfs tegen het einde van het spel blijven Big Sisters de gevaarlijkste vijanden.