2min

Adobe heeft onlangs een AI-assistent uitgebracht voor zijn PDF-tools Acrobat en Reader. Gebruikers kunnen om een vergelijking of samenvatting van PDF-bestanden vragen.

Adobe introduceert een GenAI chatbot in Adobe Acrobat en Reader. Doel hiervan is om, op basis van normale taal, de biljoenen PDF-documenten die wereldwijd beschikbaar zijn te veranderen in ‘interactieve en responsieve kennisbronnen’, zo geeft het bedrijf voor creatieve content-tools aan. Voor Adobe is de zet interessant om zijn sterke positie voor PDF te behouden.

Inhoud samenvatten

Meer specifiek stelt de chatbot Adobe Acrobat- en Reader-gebruikers in staat vragen te stellen over de inhoud van geopende PDF-bestanden. Ook kan de functionaliteit voor eindgebruikers geformatteerde tekst genereren, zoals presentaties en e-mails op basis van de inhoud van de gebruikte PDF-bestanden. Andere features zijn onder meer het genereren van snelkoppelingen naar de inhoud in de PDF-bestanden. Deze snelkoppelingen zetten gebruikers meteen bij de voor hun relevante informatie uit de bestanden.

Verder is de GenAI-tool van Adobe niet alleen voor PDF-bestanden geschikt. De tool ondersteunt ook andere bestanden, zoals Word-, PowerPoint-bestanden en transcripties van vergaderingen.

Een mobiele app met een financieel inkomstenrapport erop.

Toekomstige functionaliteit

In de nabije toekomst wil Adobe de functionaliteit van zijn AI-assistent voor Acrobat en Reader nog verder uitbreiden. Onder meer wordt nu binnen de roadmap al gewerkt aan inzichten in meerdere documenten en documenttypes, AI-ondersteund schrijven, het bewerken en presenteren van PDF-documenten in Acrobat, meer creatieve processen met behulp van de eigen Firefly-technologie en een verbeterde samenwerking in documenten met door AI-ondersteunde reviews en commentaar.

Lees ook: Adobe brengt ‘veilige’ AI-beeldgenerator naar zakelijke klanten

Additioneel abonnement

De AI Assistant is nu alleen in bèta en in het Engels voor gebruikers van (betaalde) Adobe Acrobat Standard-, Pro- en Teams-abonnementen beschikbaar op desktops en in de webversie. De uitbreiding naar andere talen volgt later.

De komende weken worden de eigenschappen ook gratis uitgerold naar Acrobat Reader-gebruikers. Wanneer de AI Assistant algemeen beschikbaar komt, komt de complete functionaliteit voor zowel Adobe Arcrobat- als Reader-gebruikers beschikbaar via een nieuw additioneel (betaald) abonnement.