3min

Wat een totale omslag van de Nederlandse gameverkopen. De afgelopen week zijn er enkele interessante nieuwe titels op de markt gekomen. Denk bijvoorbeeld aan Heavy Rain en Battlefield: Bad Company 2, maar ook aan Assassin’s Creed II voor de pc en Napoleon: Total War. Al deze titels zien we als nieuwkomers terug in de top tien.

De top tien werd al weken gedomineerd door spellen van Nintendo voor de Nintendo DS en Wii. Ook dit is deze week helemaal anders, Nintendo komt niet eens meer voor in de top tien. Dé nummer één van de afgelopen weken, New Super Mario Bros voor de Wii is ook niet meer in de top tien te vinden.

De eerste positie van de lijst is overgenomen door Heavy Rain. Het spel kwam afgelopen week exclusief uit voor de PlayStation 3 en is ontwikkeld door Quantic Dream. Het interactieve drama-spel werd wereldwijd door de pers positief ontvangen en blijkbaar ook door de Nederlandse gamers.

Op de volgende drie posities vinden we één spel terug, namelijk Battlefield: Bad Company 2. De PlayStation 3-versie staat het hoogst genoteerd op een tweede positie, daarna volgt de pc-versie en als vierde de Xbox 360-versie. Battlefield: Bad Company 2 werd ontwikkeld door DICE en uitgegeven door Electronic Arts. Op het forum is er een speciaal topic over het spel. Helemaal zonder problemen draait het spel momenteel nog niet, met name de multiplayer-servers zijn af en toe korte periodes offline.

Positie vijf wordt bezet door een oude bekende die voorheen op de derde positie stond, namelijk Call of Duty: Modern Warfare 2. Op de zesde plek vinden Napoleon: Total War terug. Het strategie-spel werd door onze eigen Rick Homan positief ontvangen. Napoleon: Total War werd ontwikkeld door Creative Assembly en uitgegeven door SEGA.

De laatste nieuwkomer is Assassin’s Creed II voor de pc. Het spel kwam afgelopen weken op een zevende positie de lijst binnen. Kritiek was er wel vanwege de omstreden DRM van Ubisoft. De PlayStation 3-versie werd een tijd geleden in ieder geval goed ontvangen door Bas van Gaal. Ook over Assassin’s Creed II is een topic te vinden op het forum.

Positie acht, negen en tien waren minder spectaculair. We zien onder andere Call of Duty: Modern Warfare 2 voor de pc weer terug in de lijst en de PlayStation 3-versie van FIFA 10 keert terug als hekkensluiter.

De volledige top tien van afgelopen week ziet er als volgt uit:

  1. Heavy Rain (PlayStation 3 – Sony);
  2. Battlefield: Bad Company 2 (PlayStation 3 – Electronic Arts);
  3. Battlefield: Bad Company 2 (pc – Electronic Arts);
  4. Battlefield: Bad Company 2 (Xbox 360 – Electronic Arts);
  5. Call of Duty: Modern Warfare 2 (PlayStation 3 – Activision Blizzard);
  6. Napoleon: Total War (pc – SEGA);
  7. Assassin’s Creed II (pc – Ubisoft);
  8. Call of Duty: Modern Warfare 2 (Xbox 360 – Activision Blizzard);
  9. Call of Duty: Modern Warfare 2 (pc – Activision Blizzard);
  10. FIFA 10 (PlayStation 3 – Electronic Arts)