2min

Tags in dit artikel

Maandag heeft Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet bekendgemaakt dat mensen vanaf heden via de website politiekarchief.nl lokale en regionale debatten kunnen bekijken en beluisteren.

Ondertussen is er al een breed scala aan debatten terug te vinden en worden er wekelijks honderden nieuwe audiovisuele verslagen aan het digitale archief toegevoegd. De debatten zijn gratis te bekijken en er zijn functionaliteiten aanwezig om te filteren op gemeente, provincie, waterschap en specifieke politieke partijen.

Het initiatief staat nog in zijn kinderschoenen, op het moment zijn nog niet alle gemeentes, provincies en politieke partijen opgenomen in de functionaliteiten, mogelijk omdat er daarvan geen data beschikbaar is. Het doel is om uiteindelijk debatten en andere uitzendingen live via het internet aan te bieden en deze vervolgens in het archief op te nemen.

Het initiatief is genomen naar aanleiding van de behoefte van mensen om debatten live te volgen of deze later terug te kijken.

Gerdi Verbeet zei het volgende: "Ik bespeur een grote behoefte bij de mensen om thuis of op de werkplek debatten live te kunnen volgen of later te kunnen terugkijken. Alle openbare vergaderingen en debatten zouden door iedereen gevolgd moeten kunnen worden: op iedere plaats, op ieder moment, op iedere manier. Dat is pas transparantie."

Landelijke debatten uit de plenaire zaal en de drie grote commissiezalen waren al live te volgen via het internet. Dit wordt in de toekomst uitgebreid naar alle openbare debatten uit de Kamergebouwen. Later dit jaar wordt ook voor de landelijke politiek een soortgelijke website in gebruik genomen: Debat Gemist, aldus Verbeet. Ook op DebatGemist.nl zullen alle plenaire debatten straks kunnen worden teruggekeken.