Gigabyte, Powercolor en Sapphire hebben op de Computex-beurs in Japan hun nieuwste videokaarten geïntroduceerd.

Gigabyte

Gigabyte toonde een GeForce GTX 470 Super Overclock met een wel heel bijzondere koeler. Ook heeft Gigabyte het VRM-circuit flink aangepakt. De standaard 4+1-fase stroomvoorziening is namelijk vervangen door een 12-fase stroomvoorziening, wat mede met de uitgebreide koeler moet zorgen voor een groter overklokpotentieel.

Gigabyte kennende hebben ze de klokfrequenties van de kaart ook niet ongemoeid gelaten, maar helaas was daar geen duidelijkheid over te krijgen. Uiteraard is de GTX480 ‘SOC’-kaart uitgerust met een GF100-chip die 448-shader units telt. Daarnaast beschikt de kaart over 1280 MB GDDR5-geheugen die aangestuurd wordt via een 320-bits brede geheugenbus.

Sapphire

Dankzij ATI’s nieuwe EyeFinity-technologie is het sinds kort mogelijk om drie of zelfs zes monitoren aan te sturen via een enkele HD5xxx-kaart. Hier kleeft echter een nadeel aan, het is namelijk vereist dat één van deze monitoren aangestuurd wordt door de nieuwe DisplayPort-interface. Aangezien DisplayPort nog verreweg van ingeburgerd is en een DisplayPort-naar-DVI-adapter ook nog tot de dure oplossingen hoort, kan dit nadelig uitpakken.

Sapphire heeft echter de oplossing gevonden. Sapphire integreert namelijk de DisplayPort-naar-DVI-converter in hun nieuwste Radeon HD5770 EyeFinity4-kaarten. Eindresultaat van dit alles is dat de kaart gaat beschikken over twee DVI-poorten, één HDMI-poort én één DisplayPort-aansluiting. Hiermee produceert Sapphire tevens de eerste HD5770-kaart die EyeFinity4 ondersteund, oftewel, een kaart die de mogelijkheid biedt om vier schermen tegelijk aan te sturen.

De EyeFinity4-kaart van Sapphire schijnt slechts 20 euro duurder te worden dan het standaardmodel en dat is alsnog een flink prijsverschil met de 130 euro kostende DisplayPort-adapter. VR-Zone heeft de mogelijkheid gehad om de EyeFinity4-setup te fotograferen.

Powercolor

PowerColor laat wel een heel bijzondere Radeon HD5770-kaart zien.
Niet alleen zien we een aangepaste koeler, want het stickertje ‘Hydra Engine by Lucid’ laat doorschemeren dat deze kaart uitgerust is met een Hydra-chip van het bedrijf Lucid. Deze chip maakt het mogelijk om een grafische kaart van het merk ATI te combineren met een kaart van nVidia.

De Hydra-chip vinden we meestal terug op moederborden van o.a. MSI, maar PowerColor implementeert deze chip nu op hun HD5770 grafische kaart. De werking van de Hydra-Chip is overigens hier te vinden.

De Hydra chip is overigens niet het enige wat deze kaart excentriek maakt, de kaart is namelijk ook uitgerust met een netwerk-chip van het merk ‘Bigfoot Networks’. Deze bracht eerder al een Killer NIC netwerkkaart uit. Deze chip regelt al het netwerk verkeer, en zou dus de CPU kunnen ontlasten omdat het dan via de speciale ‘killer’-chip geregeld wordt in plaats van de onboard netwerk-chip. Wanneer de speciale kaart op de markt gaat komen wist PowerColor ons nog niet te vertellen.