ChromeOS draait native applicaties met Chromoting?

Zoals bekend is Google al een tijdje bezig met zijn eigen besturingssysteem voor netbooks. Iedereen ging er vanuit na de eerste preview gezien te hebben dat het niet veel meer dan een browser wordt waarbij eigenlijk alles online staat en draait. Echter verschenen er de afgelopen dagen wat berichten online dat er ook ondersteuning voor native applicaties komt.

Met native applicaties wordt bedoeld, programma’s die je nu op je Windows computer installeert en draait. Deze berichten verschenen in de Google groups in een discussie met een Google medewerker genaamd "Gary Kacmarcik", een deel van deze berichten zijn inmiddels verwijderd. Uit de berichten kan worden opgemaakt dat Google iets heeft ontwikkeld dat nu nog Chromoting wordt genoemd en waarmee het mogelijk wordt om vanaf je Chromium netbook applicaties te draaien die fysiek op je windows computer staan. Een vergelijking met het bekende remote desktop connection wilde Gary niet in mee, ook of er ondersteuning komt voor bijvoorbeeld Linux of Apple is nog totaal onduidelijk.

ChromeOS draait native applicaties met Chromoting?

ChromeOS

Het meest opvallende is dat als we kijken naar de historie van Gary, is dat hij voorheen werkzaam was bij Microsoft als ontwikkelaar en nu bij Google in dienst is. Hoewel Gary in eerste instantie een reactie plaatste met wat Google er op dit moment over kwijt wilde is er later toch van hogere hand besloten dat de berichten weg moesten.

Het wordt dus afwachten tot de volgende beta van ChromeOS om erachter te komen wat Chromoting precies is. Het is in elk geval duidelijk dat Google niet simpelweg met een soort van browser OS komt dat volledig in ’the cloud’ draait. Er wordt wel degelijk goed nagedacht over wat te doen met native applicaties.